Dertigste Roei- elfsteden Marathon.

Posted on mei 11, 2015

0


Leeuwarden. – Vrijdag 15 mei om klokslag 20.00 uur schieten de voorzitters van de Friese roeiverenigingen en bestuuders van de KNRB de ploegen weg in de Leeuwarder Prinsentuin. Het evenement telt een aantal van 94 teams, waaronder ook Duitse en Belgische deelnemers. Ook verschijnen er voor het eerst, in de Elfsteden Roeimarathon historie, zoveel studententeams aan de start van de 210 kilometer lange roeimarathon.
Na het enorme succes van de Elfsteden Roeimarathon vorig jaar, waarmee een record aantal ploegen werd behaald, kwamen de inschrijvingen weer binnen. Deze keer valt de marathon in de vakantie periode maar desondanks verschijnen er dit jaar 94 teams aan de start. Dit jaar zijn de studenten teams goed vertegenwoordigd met zo’n 15 ploegen, waaronder veel Duitse studenten. De favoriete ploegen doen een serieuze poging om het record van krap onder de 17 uur te verbeteren. Daarvoor moeten ze niet alleen hard roeien, maar ook snel wisselen. bovendien hangt het slagen van de poging af van de weersomstandigheden.
De startvolgorde is anders dan voorgaande jaren. De eerste 20 teams, waarvan verwacht wordt dat zij het snelste zijn, starten korter op elkaar. Daarmee wordt de start aantrekkelijker en ontstaat er tussen de teams meer competitie.
De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in voordat ze voor de tweede keer Bartlehiem passeren. Vanaf dan wordt er in het donker geroeid naar Oudkerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopgang komen de koplopers aan bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen Workum, Bolsward en Franeker aan te doen. De route loopt via Het Bildt richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (nabij de Froskepôlle).

Een groot aantal ploegen – waaronder alle wedstrijdteams – kan via tracking & tracing (GPS-volgsysteem)
online worden gevolgd [www.elfstedenroeimarathon.nl]. Het systeem en het tijdsregistratiesysteem is in eigen beheer ontwikkeld en biedt ook een chatfunctie en de mogelijkheid om foto’s en video’s onderweg te uploadeers kunnen op ieder moment zien wat de positie en snelheid van de teams is.n. Dit jaar is daar aan toegevoegd dat er een virtuele aankomsttijd wordt geschat van de ploegen, waardoor men de verwachte aankomsttijd per stempelpost kan zien. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijv

Posted in: ameland actueel