Start projekt HDK2018 op Ameland.

Posted on februari 20, 2016

0Hollum. – Door de vlag de hijsen waarmee zijn jager walvis 12 verschalkte opende Cor Gransbergen het Hidde Dirk Kat project op Ameland. De opening vond plaats bij het historisch museum Sorgdrager in Hollum op Ameland.
Alles begon bij de ontmoeting die directeur Joop de Jong van de Amelander musea had met Egbarta Veenhuizen tijdens de kunstmaand Ameland 2015. De kunstenares wil dat haar werk van de Amelander walvisjager Hidde Dirks Kat een plaatsje kreeg op Ameland. Hidde Dirks Kat is bekend van zij dagboek waarin hij zijn walvisvangstreizen beschrijft. Van de ene gedachte kwam de andere. Door haar reizen naar Groenland was de inwoonster van Oenkerk zich gaan verdiepen in dit land, cultuur en geschiedenis.  Zoals ze ook ontdekte dat voor de kust  door Hidde Kat en zijn navolgers de Groenlandse Walvis tot nog geen honderd gedecimeerd is. Om meer body te geven aan het geopperde wist Joop de Jong een zeer geschikt iemand. Dolph Kessler werd aangezocht voor de stroomversnelling in het project HDK2018.

In 2018, op de tweehonderdste verjaarsdag van het verschijnen van het dagboek, wordt er naar gestreefd dit luister bij te zetten met een multi-disciplinaar kunstenfestival. ,,Kat verdient een plek bij de eerst  tien in de top 100 van Nederlandse helden.’’ zo melde Dolph in zijn introductiespeech van het project. “Het is de meest vergeten schipbreuk uit de Nederlandse geschiedenis. Zelfs in Friesland is Kat vrijwel niet bekend en ook op Ameland is zijn dagboek niet  echt gelezen.” De commandeurswoning aan de Hereweg is ingericht als festivalbureau met een verre nicht van  H.D. Kat, Doortje Ponne. als receptioniste. Verleden en  werkelijkheid worden in deze ruimte gemixt. Ponne is de achternaam van een echte rechtstreekse nazaat van commandeur Kat. Zo schrijft Doortje op haar type machine een brief aan WillemAlexander met daarin de vraag of hij in 2018 het HDK jaar wil openen. Meerdere schrijvers en kunstenaars hebben hun medewerking toegezegd. Tekenaar Gerrit Mosk. dichter Peter van Lier, schrijver Gerrit Jan Zwier, Asing Walthaus en graficus B.C. Epker zullen in hun bijdragen laten zien, zoals Dolph Kessler zei: ” De Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat hoort in het rijtje ontdekkingsreizigers als Willem Barentz, James Cook en Ernest Shackleton.

Verschillende projecten zijn inmiddels opgestart zoals fotograaf Dolph omschrijft. Allemaal met een uiteindelijk streefjaar 2018. En nog is er ruimte voor meer, zoals Kessler aangaf bij de afsluiting “vacatures”. Een feitelijk oproep aan iedereen om een bijdrage te leveren aan het project.

 

Posted in: ameland actueel