ex-penningmeester Clemenskerk Ameland bestraft

Posted on april 4, 2016

0Leeuwarden. – Voor de van fraudeleus handelen verdachte ex-penningmeester van de Clemens parochie in Nes op Ameland had de rechtbank Leeuwarden/Arnhem een werkstraf in petto. Bijna vier jaar kon A vd W uit Nes zonder betrapt te worden minstens 30.000 euro aan kerkelijke gelden op rekening van zijn bedrijf Ameland Service overboeken. Niet voor het eerst bezondigde de Nessemer zich aan deze praktijken. Eerder in 2007 knoeide de zich voor accountant uitgevende inwoner van Ameland al met dan nog kleine bedragen. Het parochiebestuur weet het aan de onervarenheid in kerkelijke financiën en liet hem doorgaan als penningmeester.
In augustus 2013 werden de niet te verantwoorden overboekingen voor het eerst ontdekt. Pas in maart 2014 een reden voor het Parochiebestuur om aangifte te doen. Direct hierop ontsloeg het bisdom de frauderende eilander.
Eerder was door het openbaar ministerie een taakstraf van 80 uur aangeboden. De fraudulant voerde deze niet uit. Voor de Officier van justitie een aanleiding om nu zes weken gevangenis te eisen. De rechtbank hield het op 200 uur werkstraf. Motivatie werd gevonden in een onbeschreven strafblad en de verhuizing van de verdachte van het eiland. Ook het door de familie aanvullen van het grootste deel van de verdwenen gelden droeg bij tot de clementie.
De heer A vd W was niet aanwezig bij de zitting. Wegens drukke werkzaamheden zou hij er voor geen tijd hebben om vanaf zijn huidige woonstee in Duitsland af te reizen naar Nederland.

Posted in: ameland actueel