Afvaarten Veerboot Ameland.

Posted on april 15, 2016

1Ballum/Nes. Vertragingen in de veerboot noopten het eilander bestuur tot een uitgave van 15.000 euro om te onderzoeken of een aangepast afvaarten rooster een oplossing zou bieden. Raadslid Rudolf Teuben heeft al kant en klaar een aangepast rooster gemaakt. De 15.000 euro kan in de pocket blijven of niet?.

Hieronder Rudolf zijn oplossing.

Beste allemaal, 
Onlangs zijn door de Tweede Kamer tijdens het VAO Wadden diverse moties aangenomen waarmee de problematiek vertragingen veerdienst in een veel breder perspectief wordt geplaatst.
Allen die zich daarvoor hebben ingespannen zeer bedankt. Onze eilander gemeenschap, maar zeker ook onze gasten hebben er recht op lijkt me. 
Namens fractie Ameland ‘82  heb ik 4 april vragen gesteld over deze materie en erop aangedrongen dat de Raad actief bij het overleg met WPD moet worden betrokken. Nu dit overleg daadwerkelijk op stapel staat ben ik zo vrij geweest om een alternatieve dienstregeling samen te stellen. In de bijlage treft u deze aan.
 
Als toelichting op dit stuk het volgende:
 
* De afvaarten vinden plaats om de 75 minuten i.p.v. 60 minuten. De eerst afvaart is om 06.00 uur; hierdoor zal er in principe altijd een betere aansluiting mogelijk zijn in Leeuwarden op bijv. de 08.00 uur trein, afspraken in het ziekenhuis of waar dan ook.
* De eerste afvaart ( 07.15 uur ) vanaf Holwerd is rond 08.00 uur op Ameland. Bijzonder prettig voor de vrachtvervoerders, leraren BWS en lokale winkels. Op tijd de bevoorrading in huis.
* Bij laag water zal er op enig moment evengoed vertraging kunnen optreden maar deze zal snel worden ingelopen doordat er meer tijd beschikbaar is.
* Uiteraard is er nu ook meer tijd beschikbaar voor het laden / lossen van de schepen, afhandelen passagiersstromen en inchecken auto’s. Vergeet vooral de fietsers hierbij niet. Geeft de nodige rust waarvoor onze gast ook komt.
* Het uitwisselen van schepen zal nu vrijwel nooit meer noodzakelijk zijn. Ook een voordeel voor de rederij.
* De beschikbare ruimte op het auto opstelterrein Ameland maar ook Holwerd is beperkt; bij de huidige vertragingen ontstaan daar logistieke problemen; Als alles gewoon op tijd vaart is dat ook opgelost.
* De volgende afvaart is om 08.30 uur. Dezelfde tijd welke nu wordt opgegeven. In mijn dienstregeling zal je echter ook daadwerkelijk om 08.30 vertrekken ( uitgezonderd LW om ca. 07.00 uur in combinatie met harde oostenwind ).
* Het aantal afvaarten per dag van zondag t/m donderdag bedraagt in deze opzet één minder dan nu het geval is, maar dat kan worden opgevangen door inzet van het 2e schip. Vraag en aanbod en flexibel.
* Het aantal afvaarten in juli en augustus op vrijdag en zaterdag wordt teruggebracht van 14 maal naar 13 afvaarten per dag. Per saldo betekent dit circa 50 auto’s minder. ( NB: in 2015 zijn de laatste afvaarten al meerdere malen gecombineerd vanwege extreme vertraging. Dat kan alleen
   indien er niet veel aanbod is…… max 65 auto’s voor 2 afvaarten )
* De weekendafvaarten in de zomer periode zijn later; deze wens is veel gehoord bij de horeca ondernemers.
* Latere aankomsten betekent ook dat de ontvangst op het eiland ook later is.  In juli / augustus op vr. en zat. komt de laatste boot na middernacht binnen. ( gewenst? of nog een afvaart verminderen ?? )
* De economische effecten zijn voordelig voor allen die nu nodeloos en gefrustreerd op de boot wachten. Deze rekening ligt al 21 jaar bij de eilanders maar ook op vaste wal.
* De economische effecten voor de rederij zijn nadelig: Langer doorvaren betekent natuurlijk meer personele inzet. Voordeel is meer werkgelegenheid. Hier ligt wellicht een opdracht voor het Ministerie, verandering afspraken binnen een concessietermijn. Wel zou ik daar een gedegen en
   volledig overzicht van de financiële stukken bij willen zien.
 
Wellicht heeft u aanvullende ideeën of vragen: ik sta daar open voor. Mijn doel is een betrouwbare veerdienst en een goed gestructureerde dienstregeling. In dat kader is overigens de mogelijke decentralisatie concessieverlening veerdiensten naar de provincie al een stap voorwaarts.
 
Hartelijke groet,
 
Rudolf.
Posted in: ameland actueel