Veehouders die TTIP kennen, wijzen verdrag af

Posted on april 25, 2016

0Nederlandse veehouders die TTIP kennen, wijzen het verdrag af

Amsterdam, 26 april 2016 – De meerderheid van de veehouders (55 procent) die weten wat TTIP is, is negatief over dit handelsverdrag dat de Europese Unie met de Verenigde Staten wil afsluiten. Veel boeren vrezen voor de ondergang van hun bedrijf door oneerlijke concurrentie. Dat blijkt uit een opiniepeiling onder ruim 1000 Nederlandse veehouders die door agrarisch marktonderzoeker Prosu Databased Marketing is uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie.

Opvallend is dat een kwart van de veehouders niet op de hoogte is van TTIP, terwijl dit verdrag veel gevolgen voor hun bedrijf kan hebben. Op dit moment onderhandelen de Europese Commissie en de Verenigde Staten over TTIP. Door importtarieven te verlagen opent Europa de grenzen voor Amerikaanse landbouwproducten die zijn gemaakt met lagere eisen voor het milieu, dierenwelzijn, voedselveiligheid en arbeidsomstandigheden.
De Nederlandse veehouders die het verdrag wel kennen, waarschuwen vooral voor meer concurrentie en lagere prijzen voor hun producten. Uit de peiling blijkt dat de helft van de varkenshouders denkt dat veel boeren noodgedwongen moeten stoppen door toegenomen concurrentie. Vier van de tien pluimveehouders denkt dat alleen grote intensieve bedrijven gaan overleven.
Bijna de helft van de veehouders verwacht dat de standaarden voor milieu en dierenwelzijn afnemen door TTIP. “De kwaliteit van het voedsel dat wij in Europa op ons bord krijgen zal onder druk komen. Omdat de Europese Commissie voor de Europese boeren vast wil houden aan de hoge standaarden van de Europese Unie, terwijl ze de in Amerika met lagere eisen én kosten geproduceerde voedingsmiddelen op onze markten wil toelaten”, zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board. “Dat is valse concurrentie en consumentenbedrog! TTIP zal zo kaalslag in de Europese boerenstand veroorzaken, terwijl de Europese consument wordt geconfronteerd met een onomkoombaar lager kwaliteitsniveau voor een groeiende groep voedingsmiddelen.”

De boerenachterban van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP is overwegend negatief over TTIP, blijkt uit de opiniepeiling. Van de veehouders die zeer negatief zijn over TTIP geeft ruim 70 procent aan dat een partij die het verdrag steunt geen of weinig kans maakt op zijn of haar stem. “TTIP dwingt boeren in de richting van schaalvergroting, megaproductie, en het zo goedkoop mogelijk produceren ten koste van milieu, dierenwelzijn, consumenten én boeren,” zegt Jacomijn Pluimers van Milieudefensie. “Het is hoog tijd dat de politiek luistert naar deze belangrijke achterban.”
Eind vorig jaar bleek uit een opiniepeiling onder Nederlanders dat ook voor de rest van de bevolking geldt: hoe meer men over TTIP weet, hoe sterker men het verdrag afwijst. Van de Nederlanders die al bekend zijn met TTIP is 61 procent tegen TTIP. Ruim 100.000 mensen hebben met een handtekening aangegeven dat zij een referendum willen als TTIP en CETA doorgaan.
Morgen voert een coalitie van acht landbouworganisaties, Milieudefensie en FNV Sector Agrarisch Groen actie onder de leus ‘Houd de boerderij TTIP-vrij’ bij de Tweede Kamer in Den Haag. Voorafgaand aan het Kamerdebat over roepen zij de politiek op de onderhandelingen over TTIP te stoppen om oneerlijke concurrentie voor boeren te voorkomen en ons voedsel veilig en gezond te houden. De coalitie wil ook dat de politiek CETA afwijst. CETA is het vergelijkbare verdrag van de Europese Unie met Canada.
Tijdens de actie roept de coalitie de politiek op onderhandelingen over TTIP te stoppen als er geen keiharde garanties worden gegeven dat via TTIP geen producten op de Europese markt komen die geproduceerd zijn onder milieu-arbeids- en dierenwelzijnsomstandigheden die in Europa niet zijn toegestaan. Nieuwe wetgeving waarbij boeren gecompenseerd kunnen worden via een eerlijke prijs en zonder schadeclaims van multinationals moet mogelijk blijven.

Posted in: ameland actueel