Samen een strand scheppen bij Ballum

Posted on mei 29, 2016

0Op een bandesporen overdekt strand bij Ballum wordt hard gewerkt. foto: Jan Spoelstra

Ballum. – Twee dagen staat Klaas Nagtegaal op het strand bij Ballum. Iedere geladen dumper of kiepwagen wijst hij de plaats waar ze hun vracht zand kunnen storten. Geladen naar laadvermogen, tonnen of slechts nog geen kuub, vervoeren een twintigtal trekkers op de aanhanger hun lading een kilometer over het Amelander Strand. Vanuit een tijdelijk depot, waar voldoende prachtig strandzand door wind en zee is achtergelaten, naar het plekje voor Strandpaviljoen Ballum.
“Beleefstrand Ballum” staat er breed aangegeven links van het pad naar de zee. Een strand met beleving, niet alleen voor de toerist, maar ook voor de eilanders zelf.
Al voor het vierde achtereenvolgende jaar schept het eiland zich gezamenlijk daar een badstrand. Als het “ik worstel en kom boven” ergens op toepasbaar is dan is het zeker op wat hier aan de Noordzeezijde van het eiland Ameland plaats vond. Een actie gesteund met materieel en door tientallen vrijwilligers van over het hele eiland biedt de toeristen die willen zonnebaden een echt “badstrand”.
Zaterdagmorgen 8:00 uur stond een stoet tractoren, shovels, dumpers en meer zwaar materieel klaar op de strandovergang van Ballum. Na een kort overleg in het strandpaviljoen van Ballum toog iedereen met de hem opgedragen taak naar het strand. Op een doorwaadbare plaats reden ze achter elkaar naar het zeezijde van het strand, daar waar de stevige oostenwind van de laatste weken flink veel zand had afgezet. Shovels schoven het zand op tot een depot, waarna een aantal kranen het in dumpers verladen.
Direct voor het strandpaviljoen is nu een honderd meter strand aangelegd. Badgasten met een caravan op Roosdunen waren verrukt: “Nu hoeven we niet meer naar het strand bij Hollum, we hebben ons eigen strand”. Zoveel inzet hadden ze ter plaatse op de zondagmiddag niet verwacht. Allemaal vrijwilligers dat maakte wel indruk. Voor rust gingen ze wel een wandeling maken westelijk langs natuurgebied “het Groene Strand”.
Enkele dagen na zijn indiensttreding als beheerder van het dichtbij gelegen vakantiepark Roosdunen werd Theo Faber al verrast door Klaas Nagtegaal. Met een “Welkom bij “Vrienden van het Badstrand Ballum” kwam hij binnen. Nu twee jaar later is hij nog als beheerder deel van de organisatie samen met de voorzitter van Dorpsbelang Ballum en mij. Niet dat voor hem in de voorbereiding zoveel werk in zat. Dat deed Klaas; hij besteedde nogal wat uurtjes aan bellen voor vrijwilligers vergunning en alles wat er nodig is om de operatie op rolletjes te laten lopen. Geld voor de gasolie, zo’n 6000 liter, moet er komen. Het wagenpark, zelfs vanaf het vasteland werd een bijdrage geleverd. Zo was er nogal wat nodig om 23 mei te kunnen starten.
Deze actie laten zien dat als het erop aan komt de eilandgemeenschap hecht is. Ballum heeft nu weer een zomer lang een “echt” strand

Posted in: ameland actueel