Nederlandse Munt slaat Wadden Vijfje

Posted on juni 10, 2016

0Koninklijke Nederlandse Munt slaat Wadden Vijfje

Utrecht.– Vandaag vond de ceremoniële Eerste Slag van de nieuwe herdenkingsmunt het Wadden Vijfje plaats. Arjan Berkhuysen, Directeur van de Waddenvereniging, deed dat bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Deze herdenkingsmunt is onderdeel van de reeks herdenkingsmunten ter ere van UNESCO Werelderfgoed, die de Koninklijke Nederlandse Munt slaat in opdracht van het ministerie van Financiën. Het Wadden Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland. De munt, met een nominale waarde van vijf euro, is verkrijgbaar via Herdenkingsmunt.nl en in de deelnemende postkantoren en -agentschappen van PostNL en Primera voor vijf euro.

Het Wadden Vijfje is de vijfde officiële herdenkingsmunt in de serie Nederlands Werelderfgoed. Ontwerper Kianoosh Motallebi laat ons door de ogen van een vogel over de Waddeneilanden van Texel, Nederland, tot Fano in Denemarken kijken. De (bewoonde) eilanden zijn van hun geografische namen voorzien in een lettertype geïnspireerd op oude zeekaarten. Op de munt zien we vogels voorbij vliegen, de scholekster en de meeuw, die karakteristiek zijn voor de Waddenzee. Met zijn ontwerp legt Motallebi verband tussen de geografische context van de Waddenzee en de prachtige natuur die het biedt.

De portretzijde bestaat uit een en profil portret van koning Willem-Alexander. Op de achtergrond vormt een matrix van gegraveerde punten een en face portret van de koning. De voorgrond van de munt bestaat uit het Oranje-familiewapen dat bovenop het hekwerk bij de entree van Paleis Noordeinde staat, de werkplek van de koning.

 

  • Wadden Vijfje onderdeel van herdenkingsmuntenreeks UNESCO Werelderfgoed
  • Herdenkingsmunt is vanaf vandaag beschikbaar

 

Posted in: ameland actueel