Wereldprimeur: fietspad van gebruikt toiletpapier

Posted on september 19, 2016

0.Michel Schiers verricht op een wals de openingshandeling. foto: Jan Spoelstra

Overheden en bedrijfsleven werken samen in project Van Afval naar Asfalt

Jelsum. – Veel belangstelling trekt het eerste fietspad van gebruikt wc-papier in de wereld. Het is aangelegd tussen Leeuwarden en Stiens. Donderdag 15 september opende gedeputeerde Michiel Schrier van provincie Fryslân rijdend op een kleine wals het laatste stukje asfalt van de fietssnelweg. Hij gaf aan dat: “Het project Van Afval naar Asfalt kan nu worden uitgerold over Nederland. In Nederland spoelen we met z’n allen zo’n 180.000 ton toiletpapier per jaar door. Wat voor de één een afvalproduct is, is voor de ander een bruikbare grondstof. Hiermee zetten we als provincie Fryslân binnen onze primaire taken een belangrijke stap in het verder verduurzamen van de wegenbouw. We zijn trots dat we een bijdrage aan dit project leveren”

Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, STOWA, aannemers Jansma en Roelofs, toeleverancier Esha Infra Solutions en KNN Cellulose werkten samen in het
project Van Afval naar Asfalt (VANA).

Uit afvalwater in de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het Friese waterschap worden terug gewonnen papiervezels gebruikt om asfalt te maken. Dit duurzaam hergebruik is uniek in de wereld;
Het project Van Afval naar Asfalt (VANA) toont aan dat er van papiervezels een grondstof (cellulose) kan worden gemaakt die goed toepasbaar is o.a. in de wegenbouw. Het is een duurzaam alternatief voor de standaard afdruipremmer in asfalt.
Het VANA-project kan nu worden gebruikt door alle waterschappen, wegbeheerders en de civiele sector in Nederland. Egbert Berenst meent: “VANA gaat over duurzaamheid. Het toont aan dat de samenwerking tussen overheid en marktpartijen winst oplevert voor alle partijen als het gaat om grondstoffen, energie en kosten. Het sluit naadloos aan op de doelstellingen van het Wetterskip Fryslân. Het waterschap levert hiermee een bijdrage aan de circulaire economie en daarmee een besparing op verbruik van primaire grondstoffen.”

Posted in: ameland actueel