Kunstgrasvoetbalveld kan kankerverwekkend zijn

Posted on oktober 5, 2016

0Vanavond belicht in een uitzending het onderzoeks-tv-programma Zembla het gevaar van gebruikte materialen in kunstgras voetbalvelden.
In het programma komen wetenschappers aan het woord. Ze geven aan dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of er kankerverwekkende stoffen uit dit rubbergranulaat mogelijk in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.
De verontruste KNVB wil eerst dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig kijkt. Indien nodig zal een vervolgonderzoek nodig zijn. Het RIVM geeft aan dat er op Europees niveau al een onderzoek loopt. De uitkomst van het onderzoek wordt naar verwachting begin volgend jaar verwacht. Gebruik van rubberen korrels op kunstgrasvelden zou de bal beter laten stuiteren, slidings kunnen er beter op worden gemaakt. Het gebruikte rubbergranulaat zijn gemalen autobanden die kankerwekkende AK’s, nitrosaminen en weekmakers bevatten
De KVNVB bespreekt de bevindingen van Zembla maandag in een overleg met het RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de instantie die gemeenten adviseert over dergelijke velden.

Advertenties
Posted in: ameland actueel