Stichting WereldOuders biedt noodhulp in Haiti

Posted on oktober 9, 2016

0


Stichting WereldOuders biedt noodhulp in Haiti
Lokale staff WereldOuders als eerste ter plaatste in onbereikbare gebieden

Hilversum, – Stichting WereldOuders biedt noodhulp voor slachtoffers van orkaan Matthew in Haïti. Door de orkaan, die afgelopen dinsdag 4 oktober over het eiland raasde met windsnelheden van 230 km per uur, verloren volgens de laatste cijfers 877 Haïtianen het leven en raakten ruim 20.000 mensen dakloos. Directeur WereldOuders Haïti Father Rick Frechette bezocht met zijn team als eerste hulporganisatie onbereikbare gebieden en heeft een hulpprogramma opgezet om de bevolking van Haïti zo snel mogelijk te helpen met de wederopbouw en hen te voorzien van drinkwater, voedsel en medische zorg.
Father Rick Frechette coördineert alle noodhulp van WereldOuders in Haïti. Op dit moment is er concreet geld nodig voor het verspreiden van voedsel, kleding en schoon drinkwater. Medische hulp wordt geboden vanuit het St. Damien Kinderziekenhuis waar veel patiënten met cholera, luchtweginfecties en diarree binnen komen. Ook WereldOuders klinieken in Port-au- Prince, sloppenwijken in de buurt en in het zuidwesten van het eiland bieden hulp aan slachtoffers van de orkaan en aan vele cholerapatiënten als gevolg van de orkaan. Voor een nieuwe cholera uitbraak wordt gevreesd. Ook wordt rehydratiezout verspreidt in gebieden waar het niet mogelijk is om de zieken over te brengen naar de klinieken of ziekenhuizen in de buurt. Naast de medische hulp is geld nodig om getroffen familiehuizen van WereldOuders en de scholen te repareren. Father Rick Frechette De Wereldouders projecten in Haïti worden sinds 1987 geleid door arts en priester Father Rick Frechette. Father Rick: “Helaas hebben we veel ervaring met noodhulp. In 2008 raasden drie verwoestende orkanen over het eiland en in januari 2010 werd Haïti getroffen door een verwoestende aardbeving, waarbij 230.000 Haïtianen overleden en 1.5 miljoen mensen dakloos werden. Net nu het weer wat beter ging treft deze ongelooflijke ramp ons gebied.” Na de orkaan is Father Rick onmiddellijk in actie gekomen om een noodhulpprogramma op te zetten. Vanwege de aanwezigheid ter plaatse, was stichting WereldOuders in staat om eerste hulp te bieden in onbereikbare gebieden.
Projecten van WereldOuders hebben te kampen met aanzienlijke schade. In de familiehuizen St. Helene en St. Anne, waar thuislozen kinderen worden opgevangen, zijn herstelwerkzaamheden aan de gebouwen vereist. Ook is de oogst volledig weggevaagd. In de omliggende gemeenschappen, waar WereldOuders actief is met scholen en klinieken voor kansarme kinderen en gezinnen, is de schade groot.

WereldOuders is al bijna 30 jaar actief in Haïti. Haïti is één van de armste landen ter wereld. Een op de vijf kinderen sterft voor zijn vijfde levensjaar. Naast het werk in Haïti biedt WereldOuders structurele hulp aan kansarme en thuisloze kinderen in acht landen in Latijns-Amerika. De kinderen worden opgenomen in familiehuizen, waar ze naast een liefdevolle verzorging ook educatie, psychische en medische hulp ontvangen. Ook financiert WereldOuders projecten op het gebied van educatie, duurzaamheid en gezondheidszorg in arme gemeenschappen rondom de familiehuizen.

Advertenties
Posted in: ameland actueel