Red de 60.000 Gouden Bloemkolen

Posted on oktober 20, 2016

0


PIETERSBIERUM – In Noordwest Friesland dreigen 60.000 bloemkolen, die heerlijk groeien zo vlak voor de dijk van de Waddenzee, te worden vermorzeld door de freesmachine van boer Reinder de Jong. Waarom? Omdat deze overheerlijke bloemkolen door de vele zonuren iets gelig zijn geworden en dus niet meer interessant zijn voor bijvoorbeeld de supermarkten zoals AH, Lidl, Jumbo en andere formules.
Deze vernietiging van deze biologische bloemkolen mag niet plaatsvinden en hoeft ook niet plaats te vinden, dat is de opvatting van Alef Dekker (DOWNTOP) en Janco Heida (De Streekboer). Op zondagavond overleggen, actieplan opstellen en doen. ‘Gewoon ervoor zorgen dat duizenden bloemkolen hun weg vinden naar de consumenten in Friesland!’, zo vat Alef Dekker het samen. Janco Heida vult hem aan door te vertellen dat ‘er zo veel reacties van verdrietige maar ook boze consumenten waren, dat we extra werden gemotiveerd om onder de vlag van NO WASTE, er alles aan te doen wat nodig is om de vernietiging van deze mooie bloemkolen te voorkomen.’ Omdat de bloemkolen een beetje gelig zijn en heel mooi rijp, is de reddingesactie gedoopt tot ‘Red 60.000 Gouden Bloemkolen! ‘.
De reacties op onder andere via Facebook zijn overweldigend. De Gouden Bloemkolen Expressbus rijdt ondertussen al rond, de bestellingen van verschillende restaurants in Friesland zijn al geleverd en er zullen meer bestellingen volgen. Gelijktijdig wordt er door de initiatiefnemers gewerkt aan een nieuwe productlijn en wordt er met een chef-kok gewerkt aan een echte smaaksensatie, natuurlijk met de Gouden Bloemkool. Volg het evenement op Facebook, zo adviseert Janco Heida, want de ontwikkelingen gaan heel snel!’.
Aanstaande zaterdag tussen 10-14 uur vindt de manifestatie ‘Red 60.000 Gouden Bloemkolen’ plaats in het Blokhuispoort in Leeuwarden. Er worden Gouden Bloemkolen verkocht, er kan een smaaksensatie worden gekocht, er kan ingetekend worden op een totaal nieuw bloemkoolproduct. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de redding van 60.000 Gouden Bloemkolen is van harte uitgenodigd te komen. Ook voor de kinderen is er een bloemkolenspel ontwikkeld. Kortom voor iedereen wat wils.

Advertenties
Posted in: ameland actueel