Vijf jaar ’t Ailand op Lauwersoog

Posted on november 5, 2016

0


Braadmeester Roel van Kollem houd het glimmende varken in de gaten. Na een etmaal in de sauna op 120 graden te zijn voorgekookt hangt het nu aan het spit boven de glooiende kolen. Van binnen gevuld met oesters is het wachten op het moment van aansnijden.

Eten & drinken op AndersWad
Naast al het muzikale, theatrale en activiteitengeweld, nemen streekproducten en Slow Food ook  een belangrijke plek in op het AndersWad festival. Op het festivalmenu staan vele gerechten en producten uit de regio, maar ook de Noorse stoofpot ‘bakkeljauw’ van collega-vissers uit Noorwegen die net als ’t Ailand zijn aangesloten bij Slow Food.

Ook zijn er vegetarische en veganistische gerechten, met onder andere pompoensoep van pompoenen van de Groningse Stadsakker en de beroemde  huisgemaakte patat van de aardappels van Maatschap Westers uit Hornhuizen.

Als klap op de vuurpijl zal om 16.00 het varken gevuld met duizenden oesters aan het spit gaan. Hier heeft het keukenteam al ruime tijd mee geoefend om het recept vorm te geven en te verfijnen.

Braadmeester Roel van Kollem houdt het glimmende varken in de gaten. Na een etmaal in de sauna op 120 graden te zijn voorgekookt hangt het nu aan het spit boven de glooiende kolen. Van binnen gevuld met oesters is het wachten op het moment van aansnijden. Foto: Jan Spoelstra

Lauwersoog. – Achter de tientallen vissersboten in het uiterste puntje van de haven op de rand van de Waddenzee ligt visrestaurant “’t Ailand”. Op zaterdag 5 november was hier het AndersWad festival. Het programma van dit zelfbenoemde ‘feest van de streek’ beloofde een groot spektakel met muziek, theater, kunst, workshops, sprekers, activiteiten voor jong en oud en een markt vol met eten en drinken uit de streek. Culinair hoogtepunt was varken aan spit. Volgens Barbara Rodenburg van het ’t Ailan gevuld met enkele duizenden waddenoesters. Restaurant ‘t Ailand organiseerde het AndersWad festival vanwege het 5-jarig jubileum met daarbij een ode aan de rijkdom van de streek, de Waddenzee en de mensen en producenten in de regio die ’t Ailand zover hebben gebracht.

Veel bezoekers trokken naar de eetgelegenheid op de grens van wad en land om het vrij toegankelijke evenement te bezoeken. In de kraampjes langs het dijkpad konden de producten uit de eigen streek worden bekeken, geproefd en gekocht worden.

Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van ’t Ailand vissen al jaren op de Waddenzee. Onder de vlag van streekkeurmerk Waddengoud zetten ze de zelf gevangen harder, zeebaars en vele schelpdieren als oesters en strandkrabben. Vanuit hun filosofie zetten zij zich met hart en ziel in om het samenspel tussen de natuur van de Waddenzee en de visserij in dit natuurgebied te verbeteren. Actief dragen ze gedachten uit in de ‘visserijpolitiek’ en in de ‘slowfoodgedachte’ van de wereldwijde slowfoodbeweging voor behoud van ambachtelijk, puur en ‘clean’ voedsel naar buiten toe uit.

Ze leren er, zoals zaterdag, mensen vis leren fileren, informeren over de kleinschalige kustvisserij. Daarbij nemen ze mensen mee op vistochten om te laten zien wat het vakmanschap van kleinschalige kustvisser inhoudt. Zelfs een kleinschalige opleiding tot kustvisser.

De eigen regio, de Waddenzee, de streekproducenten en de mensen die er wonen zijn hieraan onlosmakelijk verbonden. Zonder dit was er voor de activiteiten en filosofie van Jan en Barbara geen bestaansrecht. En dat vieren zij groots op 5 november a.s. met het AndersWad festival.

Posted in: ameland actueel