Winters op Ameland.

Posted on december 12, 2016

0Nes.- Verslag van de winters op Ameland

Winter 2018

Ineens was er de sneeuw. Een 20 centimeter viel er binnen een 27 februari.

Winter 2015

Het is nog maar net december toch zijn er voortekens dat er een strenge winter voor onze deur staat. Een grote wervelstorm boven het noordpoolgebied is op weg naar Europa. Daardoor kunnen we een uitzonderlijk koude winter verwachten, die mogelijk tot in maart duurt. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature, laat op basis van satellietgegevens van de afgelopen 30 jaar zien dat de hoogste poolwervel de neiging heeft om in februari in de richting van Europa te bewegen. Dat hangt volgens de onderzoekers nauw samen met het feit dat de hoeveelheid zee-ijs in het noordpoolgebied steeds verder afneemt. Tegelijk met de verplaatsing is de wervel ook zwakker geworden. Dat betekent dat hij de kou minder goed vasthoudt en dat de lage temperaturen zich van de poolcirkel naar andere gebieden verspreiden.En dat is tot in Europa te voelen: de winter zal kouder zijn en langer duren dan anders. Volgens de onderzoekers zal het koude seizoen tot eind maart voortduren.
De schaatsen kunnen we dan weer uit het vet te halen. Niet alleen  van schaatsen kan er genoten worden op Ameland. Van oudsher zijn er de arresleeën. De laatste jaren staan deze zo in de belangstelling dat oude worden gerestaureerd en zelfs worden gemaakt. Moderner zijn het langlaufen en de snowkiting. natuurlijk kan er altijd genoten worden tijdens lange wandelingen van het wonderschone winterlandschap van waddeneiland Amelandwinter. Voor de fotograaf Jan Spoelstra altijd een reden om erop uit te trekken en de wondere witte wereld vast te leggen. De foto’s kunt uo.a.  zien op janspoelstra.nl/winterbeelden_ameland.

Winter 2009

Ballum. – Ameland kent een nieuwe wintersport. In het begin van dit jaar probeerden Jan-Leendert, Kevin, Appie en Patrick het voor de eerste maal. Kiten op sneeuw met een snowboard en een kite. Nu er begin december al een flink pak sneeuw gevallen, werd door de eilander kite gemeenschap direct de snowboard en kite uit de kast gehaald. Midden op Ameland is een groot stuk weiland goed geschikt voor dergelijke activiteiten. Voor de mannen en een vrouw was het geweldige, maar vermoeiende middag in de vrieskou. Fotograaf Jan Spoelstra was er bij en maakte van deze nieuwe wintersport een fotoreportage. Voor meer foto’s ga naar www.ameland.org/snowkiting2010

Jan Leendert springt een tiental meters hoog met zijn kite, terwijl Patrick toekijkt foto: Jan Spoelstra

Voor meer foto’s ga naar www.ameland.org/snowkiting2010

Nes. – Onze fotograaf Jan Spoelstra trok er vandaag op uit. Hij maakte een sfeerreportage van een met een wit kleed overdekt Ameland. Op deze link kunt u de foto’s bekijken —> www.ameland.org/winter2010
ameland foto Jan Spoelstra
Een ontmoeting midden in het donkere bos van Hollum. © 2007 foto: Jan Spoelstra

Winter 2007

Midden in de Winternacht organiseert het Natuurcentrum een spannende avon(d/t)urentocht in het Hollumer Bos.Het is een spannende bostocht in een donker bos, dus neem je zaklamp mee. Onderweg ontmoeten we misschien wel een bosgeest.

Winter 2010.

Nes. – Nu de strakke oostenwind de sneeuw op doet stuiven tot duinen van meer dan anderhalve meter wordt de winterpret langzaam een overlast. De gemeente Ameland zet maximaal materieel in. Externe aannemers worden ingehuurd om de sneeuw te verplaatsen. Een aantal weggetjes zijn al niet meer gemotoriseerd begaanbaar. De medewerkers van “tafeltje dek je” moesten de het dorp inlopen om hun maaltijden kunnen bezorgen. Koning Winter krijgt Ameland in zijn hand. En toch; we blijven het mooi vinden deze eerste echte winter sinds jaren. Juist nu we dachten er nooit meer eentje te krijgen. Voor recente beelden van de sneeuw klik hier>>>

Voor een beeldverslag kijk hier verder op www.amelandtip.nl/sneeuw2010

Winter 2009


Nes. Beelden van het Waddeneiland in de sneeuw in 2009 staan op http://www.amelandtip.nl/sneeuw2009

Winter 2012

ameland zeehondjes foto fotograaf Jan Spoelstra

Hollum. – Vanmorgen werden 11 zeehondjes losgelaten op een met sneeuw bedekt strand. Daarna was het de bedoeling dat ze in met ijsschotsen bedekte zee zouen duiken. Dit deden ze vrij snel. Het opzoeken van open water was lastiger. Af en toe dook er eentje op overdekt met ijs. Je zou kunnen zeggen “Zeehondjes on the Rocks”

ameland zeehondjes foto fotograaf Jan Spoelstra

Winter 2010

Ballum. – In het begin van dit jaar probeerden ze het voor de eerste maal. Kiten op sneeuw met een snowboard en een kite. Nu er begin december een flink pak sneeuw gevallen, wordt door de eilander kite gemeenschap direct de snowboard en kite uit de kast gehaald. Midden op Ameland is een groot stuk weiland goed geschikt voor dergelijke activiteiten. Voor de mannen en een vrouw was het geweldige, maar vermoeiende middag in de vrieskou. Fotograaf Jan Spoelstra was er bij en maakte van deze nieuwe wintersport een fotoreportage.

snowkiting op Ameland foto Jan Spoelstra

Een van de snowkiters in actie. foto: Jan Spoelstra

Voor meer foto’s ga naar www.ameland.org/snowkiting2010

Winter 2009

Hollum. – Sinds 1987 was het niet meer gebeurd: de Arreslee-rit van het Hollumer arreslee commitee met de schoolkinderen uit het dorp. De kinderen van toen waren nu deels de voerlui. Er deden 13 arresleeën aan mee. Het enige beschikbare doorgaande parcours van besneeuwde weggetjes liep door de beide vakantieparken Boomhiemke en Koudenburg. Donderdagmiddag een beeldverslag van de ritten.

ameland arresleerit met scholieren foto: Jan Spoelstra

De opstapplaats voor bij de “Duvelshoek”. foto: Jan Spoelstra

Nes. – Volcontinu schuiven de Gemeentewerkers sinds gistermiddag de doorgaande route schoon van stuifsneeuw. Onder de doorgaande route worden die wegen verstaan welke door de bussen worden gebruikt passagiers te vervoeren in hun ritten over de dorpen van en naar de boot.

ameland sneeuw schuiven foto Jan Spoelstra

Eén van de sneeuwschuiwers in actie op de rondweg van Nes. Foto: Jan Spoelstra

Winter 2009

Ballum. – Na een ampel beraad om negen uur vanmorgen heeft de organisatie van de arreslee wedstrijden op het vliegveld van Ballum besloten deze te laten doorgaan. Alles staat klaar en de slechtere vooruitzichten voor morgen zijn redenen om te besluiten tot het laten doorgaan van de kampioenschappen. Vanaf 12:00 uur zullen de vrijwilligers starten met alles in gereedheid te brengen.

arreslee sneeuw ameland winter foto: Jan Spoelstra

Is dit span straks het enige welke niet om 13:30 aan de start bij Ballum staat?

foto: Jan Spoelstra

ameland koude winter foto: Jan Spoelstra

Paarden in een besneeuwd weiland. foto: Jan Spoelstra

Meer winterfoto’s vindt u hier >>>

Posted in: ameland actueel