Zonnepanelen op provinciale gebouwen

Posted on januari 31, 2017

0Zonnepanelen op provinciale gebouwen

Leeuwarden. – Meerdere provinciale gebouwen in Fryslân krijgen zonnepanelen. De provincie Fryslân investeert €300.000 in het plaatsen ervan. De zonnepanelen komen te liggen op het baggerdepot Dronrijp, Afsluitdijk Wadden Center, Steunpunt Uitwellingerga en het dak van de Taalekspo.

Het baggerdepot Dronrijp krijgt 100 zonnepanelen, zodat de brug bij Dronrijp energieneutraal bediend kan worden. De kosten zijn €80.000. Op het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand komen 125 zonnepanelen. Hiervan zijn de kosten €61.875. Het Steunpunt Uitwellingerga krijgt 100 zonnepanelen. Dit kost €50.000. Op het dak van de Taalekspo in Leeuwarden komen 160 panelen te liggen. De kosten hiervan bedragen €81.000.

Met het plaatsen van zonnepanelen op deze locaties wordt een vermogen van 111.307 kWh per jaar opgewekt. Deze hoeveelheid opgewekte stroom draagt bij aan het streven van de provincie om onafhankelijker te worden van fossiele brandstoffen. Oorspronkelijk richtte de provincie zich op het plaatsen van zonnepanelen op vangrails. Dit bleek niet haalbaar vanwege veiligheid, onderhoud en de gevoeligheid voor diefstal. Daarop besloot de provincie zich te richten op andere locaties. De provincie kijkt nog naar meer locaties waar mogelijk ook zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Posted in: ameland actueel