IJsfontein en herinrichting Markt Dokkum

Posted on februari 28, 2017

0Dokkum. – Ruim voor de de start van de presentatie van de plannen voor de inrichting van de markt maakten de eerste belangstellenden een rondgang langs de uitgestalde plannen, Tijdens de presentatie moesten de kosteressen regelmatig naar de deur om nieuwe geïnteresseerden middels een vinger op de mond er op te wijzen dat ze eigenlijk te laat waren. Deze belangstellenden dachten dat de bijeenkomst in de Grote Kerk meer een “informatiemarkt” zou zijn. Voor binnenkomst liepen zij over de Markt. Langs de beeldengroep Vitae van Tilly Buy en Gerard Groenewoud die een tien jaar eerder bij de ingang van de kerk geplaatst werd.  Deze grote witte beelden in de hoek van de Markt verdwijnen, vooral ook na de alle negatieve reacties die de gemeente ontving.
Nu ligt er een nieuw inrichtingsontwerp van dit stadsplein. Eentje met veel bomen. en vlakker van oppervlakte. Wel blijft het karakter van de terp waarop de grote Kerk gebouwd is zichtbaar. Midden tussen die bomen komt de ijsfontein van kunstenares Birthe Leemeijer. Bescheiden van formaat, nauwelijks twee en een halve meter hoog. De ontwerpster is geïnspireerd door de stapels ijsschotsen die zich vormen in de strenge winters op het wad. Bulten waar de energie in een smeltend water van af blijft stromen. Bomen zoals moeraseik en zilveresdoorn moeten door hun schaduw het “äfsmelten” van het ijs verminderen. Hiermee wordt ook de koppeling naar het bredere concept aangegeven. Niet alleen is er de herinrichting de Markt, niet alleen is er de plaatsing van de fontein in het kader 11Fountains. Duurzaamheid in energie is ook het thema welke in het ontwerp is betrokken. Birthe Leemeijer wilde ook zonnepanelen op het plein plaatsen. Doordat deze in het ontwerp in de schaduw van het de omringende bebouwing kwamen te liggen zijn deze geschrapt. Middels een energiecoöperatie wil ze alsnog duurzame energie in het project betrekken.
De aanwezigen verlieten tevreden de bijeenkomst. Deze herinrichting van het plein zien ze wel zitten Nu is het aan de raad die 30 maart hierover beslist. In 2018 moet het klaar zijn.
11Fountains is één van de meeste ambitieuze projecten in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018. Met 11 Fonteinen in elk van de 11 Friese steden refereert 11Fountains aan de unieke Friese verbindende traditie van de Elfstedentocht. Elf door befaamde internationale kunstenaars ontwierpen de fonteinen, één voor iedere stad.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Posted in: ameland actueel