“Ameland te Koop? NEE” in actie.

Posted on maart 2, 2017

1Ballum. – In twee groepen bezochten woensdagavond kritische Amelanders het inloopspreekuur van de eilander raad. Ze zijn het zat dat projectontwikkelaars delen van het eiland opkopen. Vervolgens wordt er door dezen een bouwplan gemaakt en met of zonder bebouwing verkocht. Zo ook het gesteggel met de grond onder en om het voormalige zwembad Tropica Ambla aan de Molenweg in Nes. Het middels een doorverkoop aan de huidige eigenaren werd het in één keer verdubbeld in waarde. Voor de prijs van één miljoen werd het uit de gedwongen verkoop van de failliete boedel van Harry Hutting gehaald. De volgende prijs werd twee miljoen.
De raadsfracties werd een zonnebril aangeboden plus pamflet. Op de voorkant groot en vetgedrukt:  “AMELAND TE KOOP? NEE!”. Op de achterzijde een zevental argumenten waarom deze mensen kritisch staan ten opzichte van de werkwijze van de projectontwikkelaars.

Ameland is de speelbal geworden van projectontwikkelaars, speculanten en beleggers. Delen van Ameland worden opgekocht en verder verkocht. Onze cultuur en tradities staan onder druk: zeggenschap en autonomie verdwijnen!

Onze jeugd heeft veel minder een toekomst op Ameland. Met andere ambities dan werken in de horeca, gekoppeld aan het bijna geen huis kunnen vinden, verdwijnen zij met prachtige diploma’s van het eiland. Een slechte ontwikkeling op het moment dat onze wat oververhitte eilander economie bijna geen personeel kan vinden voor het vele werk. Hoogste tijd om in actie te komen. Laat uw stem horen want het gaat om uw toekomst en dat van uw kinderen en kleinkinderen!

Daarom: Kom op voor ons eiland door deze poster op te hangen. ‘Like’ onze Facebookpagina ‘Voice of Ameland’ voor het laatste nieuws en reacties

Argumenten tegen de grootschalige bouwplannen op Ameland:

  1. Ameland heeft een beperkte ruimte voor wonen, werken en recreëren. Het kleinschalige karakter van het eiland heeft zich aantoonbaar bewezen als de kracht en de pijler onder de Amelander economie. Voor alle toeristen al tientallen jaren de reden om juist naar Ameland te komen.
  2. Grootschalige accommodaties in de vorm van grote landschap ontsierende bungalows, appartementen- en hotelcomplexen passen niet bij een klein eiland. Leefbaarheid en het karakter van Ameland tasten zij aan.
  3. Er worden op dit moment allerlei initiatieven ontplooid om een brede discussie te voeren met de bevolking van Ameland. Wacht deze discussie af om zo tezamen de koers van Ameland te bepalen.
  1. Geef Multinationals en Projectontwikkelaars niet nog meer ruimte om Ameland kaal te plukken, maar steun juist de Amelander initiatieven. Zorg voor een goed ondernemersklimaat, die ‘Start Ups’ helpen hun weg te vinden op Ameland.
  2. Onze 4 VMBO klas gaf aan allemaal te willen blijven op Ameland. Veertig procent was zelfs bang dat ze van het eiland af moesten voor werk. Deze klas ziet toekomst in het internet en staat open voor de nieuwste technologie: dus waarom kijken we niet hoe we dat kunnen ondersteunen? Zijn er geen kansen te bedenken op het gebied van duurzaamheid en groene technologie? We hebben met het ‘Ameland Product’ een sterk merk in de handen om verder uit te bouwen met nieuwe producten en diensten. Kansen zijn er genoeg!
  3. Wij vragen iedereen, maar zeker onze volksvertegenwoordigers, om over zijn of haar schaduw te stappen om te kiezen voor een Ameland met een gezonde en duurzame economie. Waar het welzijn van zijn bewoners en in het bijzonder onze jeugd voorop staat. Realiseer dat de jeugd de toekomst in handen heeft.
  4. Deel onze flyer met vrienden, familie en vooral met onze geliefde toeristen, die Ameland allemaal een warm hart toedragen. Maak een foto van je raam en stuur hem op naar voiceofameland@gmail.com, zodat wij deze kunnen publiceren.
  5. Waar een Wil is, is een Weg!
Posted in: ameland actueel