Kunstenares Agnes Bakker en Milieudefensie hijsen vlag voor Groningers

Posted on maart 3, 2017

0Kunstenares Agnes Bakker en Milieudefensie hijsen vlag voor Groningers
Foto: Milieudefensie / Annet Eveleens

Rottum, 3 maart 2017 – Groningers vierden vrijdagmiddag met het hijsen van een gebreide vlag dat de warme deken voor het kleinste huisje van de provincie af is. Dat deden zij met gedeputeerde Eelco Eikenaar, gedupeerde Annemarie Heite, kunstenares Agnes Bakker en Jorien de Lege van Milieudefensie in Rottum, een dorpje in het aardbevingsgebied. De deken staat symbool voor de solidariteit met Groningers in het gaswinningsgebied en de boodschap dat we onze huizen beter moeten isoleren zodat we minder gas nodig hebben.

De deken bestaat uit 100 vierkante meter aan breiwerkjes, gemaakt door scholieren, ouderen, studenten, mannen en vrouwen uit onder andere Friesland, Brabant, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Limburg en Groningen. Zij deden mee aan de actie Breien voor Groningen. Zelfs cabaretier Freek de Jonge deed mee aan deze creatieve vorm van actievoeren en breide mee voor de mensen in het aardbevingsgebied. Door de gaswinning kampen mensen daar al decennia met bevingen die levens overhoop halen. Sommigen wonen al jaren in noodwoningen, scholen zijn gesloopt en woningen worden nog steeds onbewoonbaar verklaard. Anderen hebben meegemaakt dat hun huis is hersteld en bij een volgende beving weer schade op liep.

Kunstenares Agnes Bakker overhandigde vrijdagmiddag ook een warme deken aan de Groningse Zara en Annemijn. Zij zijn de dochters van Annemarie Heite, die met haar gezin de hoofdrol speelt in de film De Stille Beving, die zaterdagavond op Nederland 2 is te zien.
Tijdens breicafé’s in Groningen vertelden mensen wat de bevingen voor hun leven betekenen. ”Mensen vertelden hartverscheurende verhalen, maar er waren ook veel warme en troostrijke momenten”, vertelt Agnes Bakker. “Dit project laat zien dat de Groningers niet alleen staan. Ik kreeg breiwerkjes met persoonlijke briefjes opgestuurd uit het hele land. Iemand schreef: De boerderij van mijn oma uit Zijldijk is ook gesloopt vanwege de aardbevingen, als ik er langs rijd moet ik huilen. Een mevrouw schreef: Ik ben te oud om te protesteren met spandoeken, dus ben heel blij dat ik op deze manier mijn betrokkenheid kan tonen.”
Het belang van die bijval is niet te onderschatten, vertelt campagneleider Jorien de Lege. “Mensen voelen zich in de steek gelaten door de overheid en niet gesteund in hun strijd tegen de gaswinning die de bevingen veroorzaakt. Dan is het mooi dat mensen uit alle hoeken van het land laten zien dat het lot van de Groningers hen aan het hart gaat.” En de warme deken heeft nog een belangrijke boodschap, zegt zij. “Want met betere isolatie van huizen en duurzame verwarming is minder aardgas nodig en kan de gaswinning worden gestaakt. Dan kunnen we bevingen voorkomen en gevaarlijke klimaatverandering tegengaan.”
Na afloop van de presentatie hield Jan Rotmans in de Kloosterkerk van Rottum de lezing ‘gas terug, het kan’. Jan Rotmans is hoogleraar duurzaamheid en transitie. Hanna de Vries van Buurkracht vertelt de toehoorders wat mensen zelf kunnen doen om het gebruik van gas te verminderen.

Het ingepakte huisje staat in Groningen bekend als ’t Hoeske van Thais Joaptje en is een minimuseum. Het breiwerk is nog zo lang het weer het toestaat te bezichtigen in Rottum. Een iets kleinere, ingebreide replica van het huisje is vanaf 1 april te zien op de expositie Art Schok in museum Het Hoogeland in Warffum.

Advertenties
Posted in: ameland actueel