Burgervadersschap Schier erg gewild

Posted on mei 10, 2017

0Recordaantal sollicitanten voor Schiermonnikoog

 

Leeuwarden. – Voor het burgemeesterschap van Schiermonnikoog hebben zich 69 kandidaten gemeld. Dat zijn er aanzienlijk meer dan bij de vorige twee procedures op het eiland. Zowel in 2004 als in 2011 waren er 46 belangstellenden. Voor zover is na te gaan, is 69 het hoogste aantal reacties op een Friese burgemeestersvacature sinds 1982. Toen trok Terschelling evenveel sollicitanten.

Van de negentien vrouwen en vijftig mannen die zich gemeld hebben voor Schiermonnikoog zijn er veertig tussen de vijftig en zestig jaar oud. De VVD en PvdA zijn met 14 respectievelijk 12 kandidaten het meest vertegenwoordigd. Van de sollicitanten zijn er zes jonger dan veertig. Tien zijn tussen de veertig en vijftig, dertien boven de zestig. Het CDA en Groenlinks tellen beide acht gegadigden, D66 vijf, ChristenUnie vier, lokale partijen drie en 50+ één kandidaat. Van veertien sollicitanten is de politieke kleur onbekend.

Commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok maakt een selectie uit de sollicitanten en overlegt hierover met de gemeentelijke vertrouwenscommissie. De commissie spreekt met de geselecteerde kandidaten en brengt aan de raad verslag uit, voorzien van een conceptaanbeveling. De raad beslist uiteindelijk welke twee kandidaten op de aanbeveling komen te staan, en in welke volgorde. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties volgt in zijn voordracht aan de Kroon in beginsel de aanbeveling van de raad. De Kroon benoemt vervolgens de nieuwe burgemeester per Koninklijk Besluit. De nieuwe burgemeester volgt dan waarschijnlijk in de herfst waarnemend burgemeester Dick Stellingwerf op.

 

Advertenties
Posted in: ameland actueel