30 blauwe vlaggen Ameland op rij

Posted on mei 18, 2017

0Scheveningen. – De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International heeft het strand van Ameland voor de 30e keer bekroond met de Blauwe Vlag. Wethouder Nico Oud van de gemeente Ameland ontving het keurmerk vandaag tijdens de Jaarlijkse Blauwe Vlag Ceremonie bij de pier en jachthaven in Scheveningen voor de badstranden van Hollum, Nes en Buren. “We zijn erg trots dat we de Blauwe Vlaggen al 30 jaar mogen voeren”, zegt wethouder Nico Oud. “Voor ons is dit een erkenning van de kwaliteit van het mooie strand van Ameland en dat hebben we mede te danken aan de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten”.

De drie badstranden van Ameland mogen voor het 30ste jaar de Blauwe Vlaggen voeren, omdat de stranden voldoen aan de volgende criteria:

  • Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit.
  • Het strand wordt schoongehouden.
  • Op het strand bevinden zich voldoende toiletten en afvalbakken.
  • Reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn op het strand aanwezig.
  • Ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen worden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Vooral voor onze Oosterburen is het een belangrijk signaal om te gaan genieten van het strand.
De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie. De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmentaleducation” wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.
Veilige en schone jachthavens en stranden
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens.

Internationale Jury
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie. De Internationale Jury heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend, 122 jachthavens en 61 stranden.

Posted in: ameland actueel