Proef elektrische deelauto op Ameland.

Posted on juni 13, 2017

0Johan Kiewiet naast de elektrische BMW deelauto. In de achtergrond een ander elektrisch vervoer op Ameland de elektrische Bus. foto: Jan Spoelstra

Nes.- Nog één dag staat de elektrisch aangedreven BMW op Ameland. Een aantal weken heeft ie op de oprit van Johan Kiewiet gestaan. Bij wijze van ruiken aan het elektrisch rijden op Ameland was het vervoersmiddel gestationeerd op het waddeneiland. Ook de verslaggever van de Ameland Internet krant mocht proefrijden in dit “monster”. Om weg te rijden werd het “gas”pedaal voorzichtig ingetrapt. Rustig en stil kwam de auto in beweging. Links van het pedaal zit nog iets van een rem, koppeling ontbreekt. Remmen is bijna niet nodig. Als de voet van het “gaspedaal” wordt gehaald voel je meteen de remmende werking van een generator die weer energie terugwint uit de remweg.
“Trap hem maar eens op de staart” moedigt Johan mij aan. Nog maar even wachten was mijn antwoord. In mijn linker ooghoek had ik al eilander politie op de weg voor mij gezien. Pas bij het bijna verdwijnen van dat voertuig aan de horizon trapte ik wat door. Het moet een MaxVerstappengevoel zijn, zo word je tegen de rugleuning van je stoel. In geen tijd passeer je je medeweggebruiker, als je komend uit de zestig kilometer zone optrekt.
Daar is dit autogebruik niet voor bedoeld. Vooral door een auto te delen en op elektriciteit te laten rijden om weer zuiniger met onze aarde om te gaan.
Inventariseren door middel van een app om straks beter te weten hoe elektrisch deelrijden op het waddeneiland kan worden opgezet was vooral het doel van deze proefperiode. Hoe precies het project met de deelauto vervolgd wordt is nog niet kon Johan Kiewiet nog niet zeggen.

De Amelander Energie Corporatie (AEC) wil zich gaan richten op het initiëren van elektrisch deelvervoer op Ameland. Kern van het plan is om op Ameland elektrische deelauto’s te gaan aanbieden. Hiervoor zal na marktonderzoek gezocht worden naar een uitvoerende partner.
Het project zal in eerste instantie gericht zijn op de eilanders, maar zou ook zeer geschikt kunnen zijn om aan te bieden aan toeristen.
De AEC wil hiermee bijdragen aan een autoluw, zelfvoorzienend en duurzamer Ameland.

Dit initiatief past bij de volgende doelstellingen van de AEC

  • Bijdragen aan het zelfvoorzienend maken op het gebied van energie.
  • Verhogen van de duurzaamheid*
  • Verminderen van het aantal auto’s.

Bijkomende voordeel is de kostenbesparing die samenhangt met het delen van de auto’s en gebruik van de auto. Het ontbreken van luchtvervuiling door uitlaatgassen ontstaan moet niet worden vergeten.

 

Posted in: ameland actueel