Kening fan de Greide wint de Anita Andriesen prijs

Posted on juli 18, 2017

0Grutto in een kruidenrijk weiland. foto: Jan Spoelsrta

Kening fan de Greide wint de Anita Andriesen prijs

Leeuwarden. – Burgerinitiatief Kening van de Greide heeft op dinsdagavond 18 juli 2017 de Anita Andriesen prijs in ontvangst genomen van gedeputeerde Klaas Kielstra. Hun inspanning is van grote betekenis voor de ruimtelijke kwaliteit in Fryslân. Dankzij Kening van de Greide vindt er een open discussie plaats over de toekomst van het Friese platteland: het Friese landschap, de boeren, de natuur en de biodiversiteit.

De jury is bijzonder onder de indruk van de beweging die het burgerinitiatief Kening fan’ e Greide in gang heeft gezet. De Kening heeft door niet aflatende inspanningen en een positieve houding veel mensen uit verschillende disciplines aan zich weten te binden. Het is knap dat ze de discussie over de toekomst van ons platteland op een open en constructieve manier weet te voeren.

De jury bestond uit:
Marco Goldenbeld, beeldend kunstenaar en docent
Loes Oudenaarde, stadsbouwmeester Amersfoort en Architect
Marin Cnossen, directeur Merk Fryslân
Niek Verdonk, stadsbouwmeester Leeuwarden
Annelies van der Goot, hoofdredacteur tijdschrift Noorderbreedte.

De Anita Andriesen prijs is bedoeld om een impuls te geven aan de ontwikkeling van ruimtelijke kwaliteit in Fryslân. De prijs is bestemd voor een persoon, organisatie (of samenwerkingsverband) die een drijvende kracht is achter behoud of versterking van ruimtelijke kwaliteit binnen de provinciegrenzen. Andere genomineerden waren: Park Vijversburg in Tytsjerk, Voedselbossen door Anastasia Limareva, Sense of Place en Peter de Ruyter. De uitreiking vond plaats in het provinciehuis in Leeuwarden.

De Anita Andriesen prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit is een oeuvreprijs die in 2010 voor het eerst werd uitgereikt. Dit jaar wordt de prijs voor de derde keer uitgereikt. Anita Andriessen was gedeputeerde van de provincie Fryslân van 2002 tot haar overlijden in 2008. Zij zette zich met name in voor het behoud van de kwaliteit van de ruimte van het Friese landschap. Fryslân is in 2010 uitgeroepen tot landschappelijk mooiste provincie van Nederland.

Advertenties
Posted in: ameland actueel