ActieComité waakt voor Ameland.

Posted on augustus 15, 2017

1“Elke toeristische ontwikkeling heeft in zich om uiteindelijk te vernietigen waar de mensen oorspronkelijk voor kwamen.”

Ballum. – Die wijze raad, ooit door Marten Toonder in de mond van Tom Poes gelegd, haalde Heres Schols aan in het slot van zijn betoog. Namens het Actiecomité probeerde hij de gemeenteraad en eilanders te overtuigen, de plannen rond het voormalige zwembad Tropica Ambla kritisch te bekijken. Om niet weer vervallen in het toestaan van een nog grotere bebouwing van het gebied.

Vol goede moed waren eertijds de bouwers van het zwembad. De door hen aangedragen bezoekerscijfers bleken later flink opgeklopt. Zij kregen in die tijd het eigenlijke doel van de zwembadbouw; het plaatsen van 80 bungalows rondom het zwembad in de Vleijen, er niet door. (redactie)

Nu hebben Westers en Kontour (werkmaatschappij van Volker Wessels) vergelijkbare plannen. Onder andere het Actiecomité vindt ook dit een onzalig plan. De plannenmakers willen op dezelfde plek grote lodges neerzetten gevuld met hotelappartementen. Als “wisselgeld” willen zij de koepels van het verkommerende subtropische zwembad Aqua Plaza ombouwen tot een wellness resort.

raad_MA_3264-070

Heres Schols tijdens zijn inspreekbeurt. foto: Jan Spoelstra

“U bent er in de eerste plaats voor de Amelanders, daarna voor al die mensen die Ameland een warm hart toedragen en er daarom zo vaak komen. En dan in de laatste plaats bent u er voor de vreemde investeerders die slechts naar het eiland komen om het zoveel als mogelijk uit te baten.” Dit hield Schols de gemeenteraad voor. Op tafel voor de raadscommissie lag de bestemmingsplanwijziging van het gebied rond de Molenweg in Nes. “Het Actiecomité verzoekt u dringend om niet akkoord te gaan met aanvragen voor dergelijke grote projecten.” Zo besloot Heres Schols zijn betoog.

Posted in: ameland actueel