Amelander kinderen het wad op.

Posted on september 1, 2017

0Zelf genieten van wat Ameland en het wad bieden.

’t Wad. – Honderdduizenden bezoeken elk jaar Ameland. Ze genieten van de rust, ruimte en veel meer op het waddeneiland. En de eilanders zelf, te beginnnen met de jeugd? Wat weten die van de hen omringende natuur en cultuur? Zo kwamen Joke Mosterman en Peter Kienstra op het Heemkundeproject “Op Avontuur op Ameland”. In dit project voor Amelander scholen wordt aandacht geschonken aan de eilander natuur, cultuur, geschiedenis en dialect. Niet een project wat er zomaar was. Enkele jaren werden besteed aan de voorbereiding.Volgens de initiatiefnemers van dit plan, Peter Kienstra en Joke Mosterman, begint achter iedere boom weer een nieuw avontuur. “Ameland heeft de kinderen veel moois te bieden, het is een schateiland waar de spannendste avonturen voor kinderen klaarliggen”. Voor de eilander leerlingen is er nog veel “Ameland” om te verkennen. De basis voor deze Ameland-lessen is de verhaallijn van de tweeling Tim en Tamara. Deze kinderen komen ‘van de wal’. Onder leiding van een echte Amelander jutter gaan ze op avontuur. Deze oudere man, die ze al snel ‘opa Sippelaar’ noemen, vertelt ze de mooiste verhalen en samen ontdekken ze alles over dit spannende eiland. Van oost naar west, van de Kooi tot Hollum, van zeehond tot rode bosmier, van Ritskemoai tot Hidde Kat, van vroeger tot nu en van de lente tot en met de winter.
Het eerste deel van het project gaat over het wad. Waarom dus niet met tweehonderd kinderen het wad op. De robbenboot werd gecharterd en vrijdag 1 september was het zover. Eerst naar de Schelpenbank, waar onder de enthousiaste begeleiding van opa Sippelaar de tweeling Tim en Tamara samen met gedeputeerde Klaas Kielstra de gouden “wurmdolversgreep” in de waddenbodem van de Schelpenbank staken. Het was de officiële start van “Op Avontuur op Ameland” De gedeputeerde was er samen met zijn vrouw en Durk Holwerda bij doordat de provincie Friesland het project financieel steunt.
Op een hedendaagse wijze wordt dit onder de aandacht van de Amelander schoolkinderen gebracht. Al het educatiemateriaal voor dit heemkundeproject is te vinden op de website. http://www.opavontuuropameland.nl .

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties
Posted in: ameland actueel