Zware storm op Ameland woensdag

Posted on september 11, 2017

0Doorkijk op 28-10-2013 van de Rixt van Donia straat in Nes. foto: Jan Spoelstra

Zware westerstorm voorspeld voor Ameland woensdag

Nes.- Voor komende woensdag wordt er een zware storm windkracht 10-11 voorspeld voor Ameland. Wind komt er dan uit westelijke richtingen. De windkracht zal iets minder zijn dan de storm op 28 oktober 2013. De Ameland Internet Krant blijft de voorspellingen volgen en u op hoogte houden.

Verslag Storm 28 oktober.
Ballum. – De storm heeft flink huisgehouden op Ameland. In alle dorpen waaiden er bomen om. Met wortel en al werden grote bomen door de rukwinden met orkaankracht platgelegd. Andere konden, doordat ze van binnen flink aangetast waren, de druk van de storm niet meer weerstaan. Ze knapten als luciferhoutjes af. Wonderlijk genoeg kwamen er slechts een klein deel op daken terecht. Zoals de drie bomen in de Rixt van Doniastraat die zich gezamenlijk aan weerszijden van het oudste huisje van Nes vlijden. Groter was de schade aan de daken van Bakkerij de Jong, Warenhuis van der Brink, Cafe de Herberg, en twee ernaast gelegen panden. Ook over het dak van Bakkerij Rijpstra schoof een boom. Een huis in de MartenJanzenstraat bleef gespaard door de boom voor hun huis. Het exemplaar, waar de eigenaar in het verleden regelmatig angstig naar keek bij een storm, behoedde nu het pand voor een tweedeling. De boom ving een grote iep op van de overkant van de straat. Even verderop kozen drie grote bomen ervoor net naast de huizen te gaan liggen.
Hiervoor waren er in Hollum al enkele bomen omgewaaid en op daken terecht gekomen. Ballum bleef eveneens niet vrij van schade. In de Camminghastraat werden onder andere twee auto’s getroffen, waarvan één als total loss mag worden beschouwd. Op het eerste gezicht leek Buren bij binnenkomst er schadevrij te zijn gebleven. Een rondgang door het dorp werd meermalen gestuit door grote bomen die de weg versperden. Bij groepsverblijf Kienstra aan de Willibrordusstraat stortte de oostgevel in door de zuigende kracht van het natuurgeweld. Eenzelfde oorzaak deed aan de zuidkant van Nes veel pannen van de daken verdwijnen.
In de buitengebieden bleven enkele stallen niet gespaard.
Vanwege de risico’s die het wandelen in de bossen met zich meebrengt heeft het Staatsbosbeheer de toegang tot de bossen afgesloten.
Een totale schade valt nog niet op te tellen, maar op enkele honderdduizenden euro mag wel worden gerekend.
Beelden van de storm zijn te zien op deze site

Stormschade in Nes foto: Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel