Bootkaart Ameland kan duurder worden

Posted on september 20, 2017

0Bootkaartje naar Ameland kan flink meer gaan kosten.

Nes .- Met de boot over naar de waddeneilanden kan wel eens 21% duurder worden. Zo berichten onder andere de Telegraaf en de Volkskrant. Deze verhoging wordt het niet, het blijft maximaal beperkt tot zes procent. Vervoer valt onder het lage btw tarief; de bootkaartjes moeten belast worden met het lage btw tarief.
Veerbootvervoersbewijzen waren tot nu toe vrij van btw heffing. Dit is een vrijstelling die geldt voor zeeschepen. Nederlandse regels geven aan dat de veerboten naar de Waddeneilanden ook als zeeschepen moeten worden gezien.
Nederland daarvoor op de vingers getikt door de Europese Commissie. Zo een vrijstelling geldt alleen als zeeschepen daadwerkelijk op volle zee worden gebruikt. Veerboten die op de Waddeneilanden varen worden niet als schepen op volle zee aangemerkt. Vrijstelling is zo niet van toepassing, veronderstelt belastingadvieskantoor Meijburg & Co. De veerondernemers verliezen ook de voor hun voordelige vrijstelling van BTW. Daardoor kan de prijs van een kaartje sterker stijgen dan de rekenkundige zes procent. Volgens deze berekening gaat een retour naar Ameland van € 15,00 omhoog naar € 15,90.

Posted in: ameland actueel