Waarschuwing: Gevaren koop 2de woning

Posted on november 4, 2017

0Recreatiewoningen klaar voor plaatsing, ergens op Ameland. foto: Johan Bolijn

Gevaren bij aankoop tweede woning

Nes. De afgelopen vier jaar zijn er aanzienlijk meer tweede woningen verkocht dan de jaren ervoor tussen 2009 en 2013. Dat klinkt positief, maar het is de belangenorganisatie Mondi een doorn in het oog dat aspirant-kopers lekker worden gemaakt met mooie praatjes en goede vooruitzichten door ondeskundige aanbieders. Gelukszoekers, eendagsvliegen en malafide partijen storten zich op de huizenmarkt met financiële en emotionele consequenties voor de argeloze consument.

Rob Smulders, directeur van de belangenorganisatie voor mensen die een (tweede) huis willen kopen, bezitten of verkopen, licht toe: “Veelbelovende uitingen zoals hoge of zelfs gegarandeerde rendementen moeten geïnteresseerde kopers prikkelen om tot aankoop van een tweede woning over te gaan, want je bent wel gek als je nu niet koopt. Geld op de bank levert niets op en daarom wordt al snel geopperd een goed renderend vastgoedobject aan te schaffen. Dat al vier jaar lang door menig aanbieder van vastgoed wordt geroepen dat juist nu het beste tijdstip is om tot aankoop over te gaan, lijkt de al te gretige koper niet te zijn ontgaan met niet zelden grote financiële consequenties. Soms wordt rendement uitbetaald, voordat verhuuropbrengsten worden gerealiseerd. Moeten dan niet alle alarmbellen gaan rinkelen?

Wie beseft er nu dat een woning in het buitenland niet altijd volledig gelegaliseerd is? Om maar een van de vele gevaren te noemen. Het merendeel van de buitenlandse vastgoedaanbieders is vaak zelf niet op de hoogte van wat er daadwerkelijk wordt aangeboden op de Nederlandse markt omdat eenvoudigweg de kennis over het vastgoedobject en het koopproces ontbreekt. De meeste bemiddelaars hebben er geen enkel belang bij dat de koopprijs ook een marktconforme prijs is. Als kopers achteraf beseffen dat ze tienduizenden euro’s te veel hebben betaald, is er toch geen verhaalmogelijkheid. Wordt het een makelaar te heet onder zijn voeten, dan verandert deze ‘gewoon’ zijn bedrijfsnaam en vertrekt naar een ander land of regio.

Naïef handelen kan hard worden afgestraft. Mensen kunnen een leven lang sparen om die droom van een tweede huis te kunnen realiseren, maar dan blijkt regelmatig na aankoop van het vastgoedobject dat er obstakels zijn met financiële consequenties, die voorkomen hadden kunnen worden. Of die droom verandert in een nachtmerrie met niet alleen financiële, maar ook grote emotionele gevolgen. Problemen na aankoop kan iedereen overkomen. Ook die jurist, accountant, hoogleraar of Jan Modaal maakt op kinderlijk eenvoudige wijze dezelfde fout:

Niet weten met wie hij/zij daadwerkelijk zaken doet;
Niet op de hoogte zijn van wat nu echt is aangeschaft;
Vergeten te letten op addertjes onder het gras.

Voorbeelden

Als iemand zich voordoet als juridisch eigenaar, wil dat niet zeggen dat dit in werkelijkheid ook zo is;
Niet zelden komt het voor dat een (deels) illegale woning wordt gekocht. Voor het alsnog volledig laten legaliseren betaalt u een forse meerprijs, als de woning al niet op de nominatie staat om tegen de vlakte te gaan;
Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Het is geen uitzondering dat een woning wordt gekocht, waar schulden/claims op rusten. Soms denkt de gelukkige nieuwe eigenaar een winnend lot uit de loterij te hebben vanwege de overeengekomen prijs, terwijl in werkelijkheid de marktconforme taxatiewaarde aanzienlijk lager blijkt te zijn.

De notaris in het buitenland, heeft in de meeste landen een andere functie dan de notaris zoals we die in Nederland gewend zijn. Juist door andere wetten en regels, die in een land sterk per regio kunnen verschillen, maar ook door taalbarrières en cultuurverschillen is het onverantwoord om de aankoop geheel op eigen houtje te doen. En juist hier worden de meeste inschattingsfouten gemaakt: de aspirant-koper handelt te veel uit goed vertrouwen. Ook als u zich laat begeleiden door een deskundige makelaar, mag u niets aan het toeval overlaten om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen. Zeker als u zich realiseert dat de makelaar door de verkopende partij wordt betaald. Laat dus altijd door een onafhankelijke advocaat de (voorlopige) koopovereenkomst verifiëren.

Gegarandeerde verhuurrendementen
Het is ook zo verleidelijk. U koopt bijvoorbeeld een woning met gedurende de komende vijf jaar een gegarandeerd verhuurrendement van maar liefst acht procent zonder te beseffen dat het rendement door u zelf wordt voorgefinancierd door een hogere aankoopprijs te betalen. Eigenlijk dient u dus minimaal te weten dat:

De aankoopprijs ook een marktconforme prijs is. Een onafhankelijk taxatierapport biedt uitkomst en zal u helpen tijdens de onderhandelingsfase en eventuele aanvullende financiering via een bank;
Het gegarandeerde rendement ook daadwerkelijk gegarandeerd is. Een bedrijf dat failliet gaat, kan ook zijn gegarandeerde financiële verplichtingen niet meer nakomen. Een bankgarantie biedt wel zekerheid als u weet hoe u de garantie kunt claimen. Overigens is het bij de aankoop van een nieuwbouwwoning in Spanje bij wet geregeld dat u een bankgarantie kunt eisen. In de praktijk wordt hier vaak niet over gesproken of omzeilt men de wettelijke bepaling.”

Is het nu zo ingewikkeld om die droom van een tweede huis te realiseren zonder problemen?
Rob Smulders: “dat is geen enkel probleem op wellicht kleine obstakels na, die altijd wel kunnen voorkomen. Het mooie van vastgoed is dat alle informatie om tot een succesvolle aankoop te komen te controleren is. Met de juiste begeleiding streef je naar maximale zekerheid in plaats van grote risico’s te nemen. Bespaar dus nooit op deskundigheid, maar houd er rekening mee dat er in iedere branche goede en minder goede vakbroeders actief zijn. Ook bijvoorbeeld een advocaat handelt niet per definitie uit het belang van zijn of haar cliënten. Integriteit blijft altijd een aandachtspunt en is het onderzoeken waard.”

Over Mondi
Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de belangen van haar leden en hen voorziet van praktische en preventieve informatie om succesvol een (tweede) woning of beleggingsobject in het buitenland aan te schaffen. Waar of bij wie leden uiteindelijk kopen is Mondi om het even, zolang haar leden maar succesvol kopen en vooral lang van hun aankoop kunnen genieten. Ook als eigenaren van vastgoed in het buitenland tegen obstakels aanlopen na de aankoop kan men als lid een beroep op Mondi doen.

Advertenties
Posted in: ameland actueel