Veertien Dagen na de intocht in Dokkum.

Posted on december 3, 2017

0Dokkum. – Door een flinke politiemacht is de binnenstad van Dokkum zaterdagmiddag hermetisch afgesloten. Bij elk van de toegangswegen staat een tiental agenten iedereen te controleren die naar binnen wil gaan. Ook ik wordt gecontroleerd. Ondanks de identificatie middels de enige officiële perskaart wordt mij toch gevraagd de deuren van mijn vrijwel lege bagageruimte open te maken om te laten zien wat ik vervoer. Tot bij het parkeerterrein  aan de Strobossersteeg te zijn gekomen, waar de kolonne uit Duivendrecht de demonstratieplaats heeft gevonden, zie ik alleen vrolijke Sinterklaascadeautjes inkopende Friezen. Voor een halfopen vrachtwagen hebben  een honderdtal “Antipieten”, veelal met borden van een eensluidende vormgeving plaatsgenomen. Eerder had ik ze op rondweg zien aan komen. Een lange sliert van politiebusjes,  ME voertuigen met een waterkanon op dak en zelfs wegsleepvoertuigen die met zijn allen de stoet waarin een drietal bussen gevuld net actievoerders een imposant uiterlijk gaven.

In dit deel van Dokkum verloopt de bijeenkomst ordelijk. Slechts wat opgeschoten jochies van nog geen vijftien proberen zich te verwarmen aan wat losse kreten waarmee ze melden wel van Zwarte Piet te houden. Door enkele van de vele agenten worden ze resoluut weggestuurd. Op het pleintje geeft een vrouw al zingend en dansend middels een “Welkom Zwarte Piet” aan een duidelijk andere mening te hebben. Dat zij ondanks de strengheid van de Politiemacht zover kon doordringen ligt waarschijnlijk aan haar wijze van kleden, die zich in niets onderscheidt van de actievoerders. Om haar staan een vijftal tienervloggers de actie vast te leggen. Deze duurt tot een vriendelijke grijsgebaarde agent haar uitlegt dat dit vanmiddag op deze locatie niet de bedoeling is.

Journalisten, van vooral landelijke kranten, interviewen omstanders en actievoerders. De duidelijk verschillende meningen worden opgetekend. Ook Amelander Albert Huizeling wordt in een vraaggesprek betrokken. Hij was in Dokkum voor enkele laatste Sinterklaas inkopen. Liever zag hij dat de demonstranten in de Randstad waren gebleven.

Gescheiden van het actieplein door een haag van agenten kijken Dokkumers en andere Friezen geamuseerd hoe de groep demonstrereert tegen het racistisch karakter en behandeling van de figuur Zwarte Piet. Lang bleven ze niet staan, hun werkelijke hoogtepunt in de Sinterklaastijd, de intocht van Sinterklaas in Dokkum, was al veertien dagen terug.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Posted in: ameland actueel