‘Help pake en beppe de vakantie door!’

Posted on februari 5, 2018

0Kinderen gratis naar ‘typisch Friese’ musea in voorjaarsvakantie

Leeuwarden/Nes – In de voorjaarsvakantie organiseert Museumfederatie Fryslân samen met Friese musea en archieven voor de 17e keer ‘Help pake en beppe de vakantie door!’.
Vanaf dinsdag 27 februari tot en met vrijdag 2 maart 2018 worden er volop leuke en leerzame activiteiten georganiseerd voor jong en oud.
Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang op vertoon van hun pake, beppe of een andere volwassene. Thema dit jaar is ‘Typisch Fries’.
De officiële aftrap van de week is maandag 26 februari bij openluchtmuseum en themapark De Spitkeet in Harkema.

‘Help pake en beppe de vakantie door!’ speelt in op het feit dat kinderen in vakanties vaak bij hun grootouders logeren.
Voor pakes en beppes is het soms lastig een leuke activiteit te bedenken met hun kleinkinderen. De activiteitenweek biedt uitkomst: Er is een ruim aanbod aan activiteiten dat zowel leuk en leerzaam is voor kinderen als volwassenen.
Zo komt jong en oud op een boeiende manier in contact met het cultureel erfgoed in Friesland.

Op dit moment staat het aantal deelnemende instellingen op 37. Dat zijn er nu al 4 meer dan vorig jaar. Een overzicht van alle deelnemende instellingen is te vinden op http://www.museum.frl/pakebeppe.
Op dezelfde pagina staat een link naar het activiteitenoverzicht dat begin februari compleet zal zijn.

Thema dit jaar is ‘Typisch Fries’. Wat maakt Friesland bijzonder? Waarom zijn wij Friezen zo trots, maar ook koppig en standvastig? Wat heeft ons gevormd en vooral: wat betekent de Friese taal voor Friezen?
Het zijn vragen die in meer of mindere mate aan de orde komen tijdens de activiteiten.

‘Help pake en beppe de vakantie door!’ wordt langzaam maar zeker een ware Friese traditie. Ieder jaar geniet de activiteitenweek veel belangstelling van kinderen en volwassenen.
Lisette Zwerver van Museumfederatie Fryslân over de kracht van het concept: “De week sluit heel mooi aan bij de interesses van zowel kinderen als volwassenen.
Er is voor ieder wat wils. De activiteiten zijn toegespitst op kinderen, maar ook voor pake en beppe of heit en mem zijn ze leuk. Daarnaast zijn de vaste collecties en activiteiten van de musea natuurlijk óók de moeite waard.”

Voor iedereen betaalbaar
Of de gratis entree voor kinderen meehelpt? “Natuurlijk”, aldus Zwerver,“daarmee is een museumbezoek met de (klein)kinderen nog betaalbaarder. Zeker voor grote gezinnen scheelt het behoorlijk.”

Posted in: ameland actueel