Kiezen voor vier jaar voornemens, hoop en vrezen.

Posted on maart 17, 2018

0Nes. – Zaterdagmiddag was er in de Toel in Nes het inmiddels traditionele verkiezingsdebat van de Lokale Omroep Ameland. Waar een vorige keer tv-presentatrice Wouke van Sterrenburg samen met Peter Raadjes het debat in goede banen leidde, was nu de eilander beschikbaar. In krap drie en een half uur voerde hij de politieke partijen langs hun voornemens, hoop en vrezen. Alles keurig volgens planning te volgen op de eilander radio en kabelkrant.

De aangeroerde onderwerpen waren vooral: Woningbouw en huisvestiging, Nieuwbouw recreatieve objecten, “tien maands eilander economie” of jaarrond toerisme, Kansen op eilandtoekomst voor de Amelander jeugd en de verbinding van Ameland met de “Vaste Wal”.

Ameland-Één bleek een verliezer in het verkiezingsdebat. Theo Faber kwam niet uit zijn eigen thema’s en partijstrategie/organisatie. Dan deden Piet IJnsen (ABA) en Irma Marinus (PvdA) het  beter. Ze kwamen goed beslagen met dossierkennis en argumenten in het debat. Zelfs enige humor was de aanvoerder van het Algemeen Belang Ameland niet vreemd. Rudolf Teuben (A’82) leek slechts één doel te hebben: de schuld van de “ongeregeldheden” van de afgelopen vier jaar bij de andere partijen te leggen. Blijven over Jeppe Groenewold (VVD) en Jeroen de Jong (CDA). De laatste verontschuldigde zich weinig te kunnen hebben voorbereiden wegens privé omstandigheden. Jeppe ontpopte zich als een “groene” VVD-er met een partij eigen Vrijheid Blijheid uitstraling voor vooral de lokale ondernemer. In het één  op één debat vond hij zijn vorige partij fenomeen Rudolf Teuben tegenover zich. De aanvoerder van Ameland 82 zag overal een mogelijkheid zijn ex-partijgenoot ergens van te betichten. Elke frase werd afgesloten met een triomfantelijke blik naar de hooguit veertig toehoorders in het zaaltje. Uit de debatten bleek vooral dat de vijf huidige partijen het eigenlijk met elkaar eens te zijn. Nieuwkomer Theo Faber van Ameland-Één zal daar niets aan toe voegen. Het enige waar zijn partij anders in is, zijn de openlijk onduidelijke vormen van invloed voor de eilander op de politiek.

Inmiddels is het beluisterde op de sociale media al flink in discussie. Een “tweestrijd” die na de verkiezingen op de komende woensdag zal voortduren. Zo blijft de politiek zijn “eiland-eigen” karakter houden.

Posted in: ameland actueel