Drukke open dag Wagenborgs Passagiers Diensten op Ameland

Posted on maart 24, 2018

0Nes. – Ruim achthonderd bezoekers trok de open dag van Wagenborg Passagiersdiensten. Vrijwel net zoveel als de vorige op Lauwersoog. Voor die dag daar kwamen ze zelfs vanuit Brabant. Op Ameland was de verhouding tussen eilanders en “lui van de wal” fifty-fifty. Zelfs een weekend Ameland werd door sommigen om de open dag heen gepland. Veel Duitsers, toch al met paasvakantie op het eiland, namen de gelegenheid om wat verder de schepen in te kijken waar ze anders mee reisden. Diep in de veerboot “Oerd” kon worden afgedaald; tot in de machinekamer. Op het autodek lagen reddingsmiddelen uitgespreid. Bij kapitein Willem Groenewold in het stuurhuis op de brug kon de knop van de scheepshoorn worden ingedrukt.

Beneden in de haven waar de echo van het toeteren tegen de dijk voortdurend klonk lagen drie kleinere schepen van de veerdienst aangemeerd. Nieuw op Ameland is de Fostaborg. Vanaf achtentwintig maart gaat deze een sneldienst onderhouden op Ameland-Holwerd v.v. De beide watertaxi’s blijven op afroep beschikbaar om nog eerder aan de overkant te komen, anderhalf keer sneller.

Op de open dag was dit duo de trekpleister. Van tien uur ’s morgens tot op het allerlaatste moment om vier in de middag vertrokken ze afgeladen met twaalf passagiers. Na een korte vaart en een “duikstop” keerden ze terug naar de wachtende rij op de steiger.

Deze ervaring en het bezoek aan de Fostaborg lieten bij een flink aantal de verzuchting los ook wel eens in plaats van met de “Oerd” of de “Sier” zich met de sneldienst naar Ameland te laten overzetten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Posted in: ameland actueel