Duivelsdag op Groenland

Posted on maart 30, 2018

0Hollum . – ‘Op moord en doodslag in Groenland!’ Is dit een zin uit een detective. Nee, het is de openingszin van “Duivelsdag op Groenland”. Het oorspronkelijk in de zestiger jaren (1967) in het Fries geschreven boek van Ype Poortinga is nu vertaald door dochter Janke Poortinga & Janneke van der Meulen.

De historische roman van de Friese schrijver heeft als inspiratie het dagboek dat commandeur Hidde Dirks Kat. Tijdens zij reis naar de Noord hield de Amelander dit bij als een reisverslag. De “doop” past uitstekend in het Hidde Dirks Kat jaar 2018. Zaterdag 31 maart is deze in hotel/café de Zwaan in Hollum.

Ype Poortinga (1910-1985) heeft o.a. gedichten, toneelstukken, drie historische romans en zeven bundels met volksverhalen gepubliceerd. Zijn literaire werk wordt nog steeds geprezen om de psychologische karateriseringen, de sfeervolle beschrijvingen en het grote inlevingsvermogen in historische omstandigheden. Voor zijn roman Elbrich kreeg Poortinga in 1950 de Gysbert Japicxpriis.Elbrich en Duveldei op Grienlân werden in 1978 en 1981 uitgebracht in de reeks Friese boeken van blijvende waarde. Vertaalster Janke Poortinga is de vijfde van zijn zes kinderen.

DUIVELSDAG bornmeer omslag (1)

Posted in: ameland actueel