1ste kievitsei Ameland is 2de Friesland.

Posted on maart 8, 2019

0


Jan Brouwer vindt voor de vierde keer het eerste kievitsei van Ameland

Vandaag vond Jan Brouwer (57) uit Buren het eerste kievitsei in een weiland nabij de rondweg bij Nes op Ameland. Het ei is in het nest gebleven. Maandag krijgt de Buremer wel de gebruikelijke beloning. Wat de vondst bijzonder maakt is dat deze het tweede gevonden kievitsei van Friesland is.

Het is niet de eerste keer dat Jan Brouwer het eerste ei van Ameland vindt. Jan Brouwer vond ook in 2000, 2006 en 2010 het eerste ei van Ameland

In “Uit het Ameland Archief” worden zo nu en dan berichten gevist, die passen in de tijd van het jaar. Vandaag een bericht over wie nu eigenlijk het eerste kievitsei op 19 maart 2010 had gevonden.

Ballum. – Maandagochtend bleek Buremer Jan Brouwer toch de vinder van het eerste ei. De 48-jarige Jan Brouwer vond vrijdag in de namiddag om 16.50 uur zijn kievitsei. Het nestje lag midden in de Miede tussen Nes en Buren vlakbij de “Groene Schuur”. Omstreeks de zelfde tijd vond Gerardus van Leeuwen bij Hollum zijn Twake, volgens het horloge van de Hollumer om vijf voor vijf.  Zoals in een eerder bericht aangegeven was het nogal moeilijk per telefoon het bericht door te geven.
Maandagmorgen werd pas bij de gemeente bekend dat Jan Brouwer maar vijf minuten eerder zijn eitje in handen had. De beide vogelwachten hadden het nog zo goed afgesproken; direct zou de vondst gemeld worden bij de gemeentevoorlichter.  Zelfs het 06 nummer van de ambtenaar was de verantwoordelijken ter hand gesteld. Echter vogelwacht Nes-Buren verzuimde dit. Voorzitter Yme Brijker van de vogelwacht Hollum-Ballum dacht daardoor terecht het hele weekend dat Van Leeuwen de eerste was. Ook Van Leeuwen zelf wist niet beter. ,,De voorlichter van de gemeente had geen andere meldingen gekregen. Yme Brijker meldt dat de vinders van het eerste en tweede kievitsei op Ameland vaker dicht bij elkaar zitten. “Op het waddeneiland mogen de eizoekers pas om 16.30 uur beginnen, omdat Ameland een ganzengedooggebied is. Je ziet ze al ruim voor half vijf  in de startblokken staan.”

Al eerder in 2007 was er sprake van een dergelijke onduidelijkheid wie het eerste eitje vond. De beide eilander vogelwachten zijn toen om tafel gaan zitten en dachten goede afspraken te hebben gemaakt.  Bij de vondst van het eerste eitje zou direkt de gemeente voorlichter worden gebeld. De andere oorzaak is lastiger weg te nemen; het melden per mobiele telefoon functioneert niet op een betrouwbare wijze.  Het ei werd vanmorgen om elf uur aangeboden aan wethouder Nico Oud op het gemeentehuis. Hij kreeg een oorkonde en een vindersloon van 25 euro. Over de hoogte van het vindersloon wilde de Buremer nog kwijt dat het de kosten niet dekte. Diverse rondjes om vreugdevolle feit te vieren deden zijn portemonne sneller slinken dan deze nu weer gevuld werd. Verder nam hij nog een paar dagen vrij voor het eizoeken.
Het wel of niet van het eerste ei en door wie bracht Ameland weer flink wat publiciteit. Diverse dagbladen en de Omroep Friesland hingen al vroeg aan de telefoon. De gemeente bezorgde Gerardus vanmiddag nog een mooie bos bloemen aan huis.

ameland kievitsei foto Jan Spoelstra
Jan Brouwer met ei en oorkonde.  foto:Jan Spoelstra

Nes. 27 maart

Hinke Mosterman had het vorige week al voorspeld; maandag zou het eerste kievitsei op Ameland worden gevonden. Eerst een buitje regen, de temperatuur gaat omhoog en na het weekend was het volgens haar zover. Het eitje werd gevonden in de Nesser Mieden, nog geen 100 meter van de plaats waar ze haar voorspelling deed. Alleen zij vond het niet. Jan Brouwer uit Buren raapte even na half vijf het eitje uit het kuiltje. Zaterdag had hij nog in dat stuk land gekeken. De doffer had er al een aantal kuiltjes gedraaid, terwijl het wijfje wat rondcirkelde. “Dat doën ze altied, as ut hun nêit sind makke ze er nog ientje”, zo legt hij uit.
Trots stond hij toe kijken hoe wethouder Piet IJnsen het eitje liet zakken in de met water gevulde schaal. Het eitje zonk: het was vers. Ondertussen werd het getuigschrift gemaakt waarna Jan Brouwer naar huis ging met de wetenschap de eerste vinder van het Kievitsei op Ameland te zijn. Dit net als in 2000 toen hij ook het eerste ei vond op de Buremer Grie.
Jan is lid van de Vogelwacht op Ameland en doet ook nazorg, zoals de echte zoeker betaamd. Vanuit deze groep vogelliefhebbers is, in verband met de ganzengedoogzone, de genteleman’s agreement gekomen om pas na half vijf ’s middags met het zoeken te beginnen.
Jan Brouwer vond ook in 2000 en 2006 het eerste ei van Ameland. Het ei werd vanmorgen om elf uur aangeboden aan wethouder Nico Oud op het gemeentehuis. Hij kreeg een oorkonde en een vindersloon van 25 euro. Over de hoogte van het vindersloon wilde de Buremer nog kwijt dat het de kosten niet dekte. Diverse rondjes om vreugdevolle feit te vieren deden zijn portemonne sneller slinken dan deze nu weer gevuld werd. Verder nam hij nog een paar dagen vrij voor het eizoeken.
Het wel of niet van het eerste ei en door wie bracht Ameland weer flink wat publiciteit. Diverse dagbladen en de Omroep Friesland hingen al vroeg aan de telefoon. De gemeente bezorgde Gerardus vanmiddag nog een mooie bos bloemen aan huis.
Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstral Jan Brouwer laat eerst gevonden kievitsei zien

 

Posted in: ameland actueel