40 jaar geleden verdronken de paarden op Ameland

Posted on augustus 14, 2019

0


Hollum.- Om twintig voor acht trok Joop de Jong aan de handel van de stoomfluit. Luid en lang klonk de sonore toon over Hollum. Net als veertig jaar geleden. In het stormachtige weer was tegen de avond op 14 augustus een Duits zeiljacht in nood geraakt. Op het SOS werd direkt gereageerd op het eiland. Bij het klinken van de bekende signaal kwamen de Hollumer boeren in actie. Uit hun weilanden haalden ze de paarden op. Even later trokken de dieren de motorreddingsboot naar het stranden.

Op het strand ging het tijdens de lancering van de houten reddingsboot vreselijk mis. Het sleepanker om de trailer op het juiste moment af te remmen werkte niet. De boot gleed nog wel het water in en voer verder naar het Duitse jacht. Van het drama achter hun had de bemanning tot ze na de geslaagde redding geen weet. Aan de trailer gebonden paarden werden door het gevaarte steeds verder de diepte in getrokken. Een dappere voerman moest door zijn maten met kracht worden weerhouden om met groo gevaar voor eigen leven paarden te redden.

De volgende morgen bleek hoe groot het verlies was. Uit de branding werden acht dode paarden gehaald. Hollumer boeren stonden met stille tranen starend naast hun dieren.

paarden reddingsboot

Veertig jaar later wordt de trieste avond herdacht, net als iedere veertiende augustus. Dit keer worden onder belangstelling van enkele duizenden toeristen en eilanders kransen door burgemeester Gerard van Klaveren en voorzitter van de Reddingsboot Jan de Vries gelegd bij het graf waar de acht paarden te ruste zijn gelegd.

Fotojournalist Jan Spoelstra, werkzaam voor o.a. de NDC, was zowel bij de kranslegging als bij de lancering van de paardenreddingsboot aanwezig. Hiervan maakte hij bovenstaande beelden.

Posted in: ameland actueel