Burgemeesterspost Ameland gewild

Posted on september 5, 2019

0


33 gegadigden voor burgemeesterspost Ameland

Drieëndertig personen hebben gesolliciteerd naar de vacature van burgemeester van Ameland. Er reageerden 22 mannen en 11 vrouwen.

Leeuwarden/ Ballum. – Negen kandidaten zijn tussen de veertig en vijftig jaar oud, zeventien tussen de vijftig en zestig jaar. Er reageerden vijf zestigplussers. Van twee kandidaten is de leeftijd niet bekend. Het gros van de gegadigden is lid van de VVD (10), gevolgd door een lokale partij (5), D66, FNP en GroenLinks (elk 4), 50+, PVV en de PvdA (elk 2), SP (1). Één kandidaat is partijloos.

De verwachting is dat de nieuwe burgemeester in januari volgend jaar kan beginnen. Momenteel is Gerard van Klaveren waarnemend burgemeester op Ameland.

De commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok heeft na overleg en in gemeenschappelijkheid met de vertrouwenscommissie een selectie uit de sollicitanten gemaakt. De vertrouwenscommissie krijgt alle sollicitatiebrieven te zien. De commissie spreekt met kandidaten en brengt aan de raad verslag uit, voorzien van een conceptaanbeveling. De raad beslist uiteindelijk welke twee kandidaten op de aanbeveling komen te staan, en in welke volgorde.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de ministerraad volgen in hun voordracht aan de Kroon in beginsel de aanbeveling van de raad. De Kroon benoemt vervolgens de nieuwe burgemeester per Koninklijk Besluit.

Posted in: ameland actueel