Gysbert Japicxpriis 2019 voor Aggie van der Meer

Posted on september 25, 2019

0


Gysbert Japicxpriis 2019 voor Aggie van der Meer

Leeuwarden. – De Gysbert Japicxpriis wordt dit jaar toegekend aan schrijfster Aggie van der Meer uit Bolsward. Gedeputeerde Sietske Poepjes heeft Aggie van der Meer vandaag een bezoek gebracht om dit feestelijke nieuws persoonlijk te vertellen. Op zaterdag 16 november wordt de prijs uitgereikt in de Martinikerk in Bolsward. De Gysbert Japicxpriis is de belangrijkste literaire prijs van Fryslân en bestaat uit een bedrag van € 10.000 en een oorkonde.


Aggie van der Meer ontvangt de prijs voor haar gehele oeuvre. De adviescommissie prijst de schrijfster om haar echte, menselijke verhalen: “Aggie van der Meer is geen auteur van dikke boeken. Het wonderbaarlijke zit hem in wat zij in al haar romans en verhalen, maar ook in haar gedichten, aan rijkdom weet te ontvouwen. We zien er alleen maar echte mensen in. Van Friezen, Tsjechen tot Chinezen. Van der Meer kruipt in het hoofd van Roomsen, Calvinisten, Joden, en we voelen met hen allen mee. Hoe dat kan? Het is dankzij Aggie’s sociale, algemeen menselijke pen. Haar werk is caleidoscopisch, alle kleuren komen voorbij, en dankzij haar onnadrukkelijk, natuurlijk-psychologisch schrijverschap begrijpen we veel meer van onszelf, en alle anderen om ons heen”.

Aggie van der Meer

Aggie van der Meer (1927) is op 2 september 1927 geboren in Bolsward. Ze was lerares tekenen aan de openbare mavo in Bolsward. Rond 1970 startte ze samen met haar man een bedrijf voor tuinontwerp en tuinaanleg. Daarnaast was Aggie van der Meer actief in de vredesbeweging. Van der Meer is pas op latere leeftijd begonnen met het schrijven van gedichten en proza. In het jaar 2000 publiceerde ze haar eerste boek De stêd, it bist, de ingel. Daarna schreef ze verschillende romans, poëziebundels en toneelstukken.

De vier andere genomineerden waren Hein Jaap Hilarides met ‘De trekker fan Troje’, Elske Schotanus met ‘Wurk‘, Nyk de Vries met ‘Renger’ en Ale S. van Zandbergen met ‘Famke famke’.

Gysbert Japicxpriis

De provincie Fryslân reikt de Gysbert Japicxpriis om de twee jaar uit, de ene keer voor proza de andere keer voor poëzie. Dit jaar betreft het proza verschenen in de jaren 2015 tot en met 2018. De adviescommissie bestond dit jaar uit Grytsje Schaaf, Houkje Rijpstra en Atte Jongstra.

Posted in: ameland actueel