Eerste noordelijke Vonketon

Posted on mei 18, 2020

0
Op de eerste noordelijke Vonketon, een door verschillende maatschappelijk betrokken initiatiefnemers georganiseerde online brainstorm, zijn door 180 deelnemers 17 conceptrichtingen ontwikkeld voor een eerlijke, duurzame en circulaire regio voor na de crisis. Deze worden maandag vanaf 20.00 via een live stream gepresenteerd. Vanaf 19.00 uur is er een voorprogramma met korte pitch-filmpjes van de ideeën. Deze filmpjes zijn door de teams zelf gemaakt. Er zullen in het liveprogramma een aantal reflecties volgen van bestuurders en ondernemers. De livestream met presentatie en reflectie is te bekijken via deze link
Leidend kader voor de Vonketon zijn de 17 Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties zijn  opgesteld. Het doel van de Vonketon is om nieuwe uitdagingen en innovaties die in de crisis ontstaan zijn (en nog ontstaan) te plaatsen in een toekomstperspectief, een panorama voor de wereld vanuit Noord-Nederland bekeken. Hoe kunnen we onze economie en maatschappij helpen herstellen en er daarnaast zorg voordragen dat de regio zo eerlijk, duurzaam en circulair mogelijk wordt? 


Diversiteitschijf van vijf 

Eén van de groepen die zich boog over het vraagstuk hoe gendergelijkheid een stap verder gebracht kan worden heeft een ‘Diversiteit Schijf van Vijf’ voor bedrijven, media en andere organisaties bedacht. Zo kunnen deze organisaties in één oogopslag  zien hoe divers zij zelf zijn.


Klimaatadaptatie app

Een ander concreet plan is een mobiele applicatie waarop wijk en dorpsbewoners van elkaar kunnen leren hoe ze hun wijk of dorp klimaatvriendelijk kunnen maken. Door tips en trucs met elkaar te delen en opdrachten met elkaar uit te voeren wordt het klimaat adaptief maken van je omgeving iets leuks en sociaal.
Na maandag worden de concepten waar mogelijk gekoppeld aan partners zodat deze ‘vonken’ mogelijk kunnen oplaaien tot levensvatbare projecten. Alle resultaten zijn te bekijken en te beluisteren via panorama.vonketon.org


De initiatiefnemers van Vonketon zijn: Joris Hoebe (New Noardic Wave), Nicole Bakker (Circular Engine), Alec Meijerink (Alec Meijerink Producties), Bastiaan Blaauw (Statuur), Wini Weidenaar (WINI Communicatie), Janneke Stuive – Stelpstra (Panorama 2028 / IPF), Klaas Sietse Spoelstra (Panorama 2028 / Nij sicht), Heleentje Swart (Circulair Friesland / Spark the Movement) en komt mede tot stand met steun van Provincie Fryslân, Vereniging Circulair Friesland, Innovatie Pact Fryslân en vele participerende organisaties.

Posted in: ameland actueel