Project Holwerd aan Zee financieel niet haalbaar, provincie volgt besluit stuurgroep

Posted on juni 12, 2024

0


Project Holwerd aan Zee financieel niet haalbaar, provincie volgt besluit stuurgroep

 

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân gaan niet verder met het project Holwerd aan Zee en volgen daarmee het besluit van de stuurgroep. Dit besluit is genomen op grond van de notitie van bevindingen en de daarop gebaseerde adviesnota. De notitie beschrijft op hoofdlijnen de resultaten van de verschillende (deel) onderzoeken die zijn uitgevoerd.  

 

Februari 2023 heeft Provinciale Staten per amendement opdracht aan de stuurgroep Holwerd aan Zee gegeven om de zogenaamde ‘natuurlijkere variant’ te onderzoeken. De onderzoeken hiervoor zijn nu afgerond. Hieruit blijkt, onder andere, dat het project Holwerd aan Zee op dit moment nog een financieringstekort van zo’n 60 miljoen euro heeft.  Daarnaast is er na 10 jaar hard werken door de samenwerkende partners geen partij bereid om het beheer en onderhoud op zich te nemen. De stuurgroep Holwerd aan Zee heeft om deze redenen het besluit genomen om niet verder te gaan met het project. Gedeputeerde Staten volgen dit voorstel. “It beslút fan de stjoergroep is tige spitich foar de inisjatyfnimmers. Sy hawwe harren de lêste tsien jier sa ynset foar dit projekt. Dêr ha ik in soad wurdearring foar,” aldus gedeputeerde Sijbe Knol. 

 

Eindbesluit is aan Provinciale Staten 

Met het eindoordeel uit de adviesnota, heeft de stuurgroep voldaan aan haar opdracht van het amendement van 2023 en de intentieovereenkomst van 2019. Het eindbesluit over provinciale deelname aan Holwerd aan Zee is aan de Friese Staten. Besluitvorming hierover staat gepland voor dit najaar 

Posted in: ameland actueel