Sectie op Maanvis gevonden op strand Ameland

Posted on januari 2, 2013

0


Nes. – Op de gisteren op de Hon aangetroffen maanvis is vanmiddag sectie gedaan. Het dier was enigzins mager en een vier dagen dood. De maag was leeg, wat erop duidt dat de maanvis al langer niet had gegeten. De verzwakking door het voedselgebrek is de waarschijnlijke doodsoorzaak. De darmen bevatten wel wat wormen zoals een lintworm, echter niet in die mate dat deze leiden tot de dood. Weefseldelen zullen verder worden onderzocht.

kerstboomwerpen ameland foto fotograaf Jan Spoelstra

Het hart wordt uit de maanvis gesneden. foto: Jan Spoelstra

Het was toch wel een erg grote maanvis, 1.56 meter hoog en 1.18 meter breed, die wandelaars dinsdag j.l. op het strand van Ameland aantroffen. Deze bijzondere vondst al de vierde in een paar weken tijd. Tot nu toe gebeurde het zelfs niet elk jaar.Vaak gaat het om jeudige, en kleinere exemplaren. De grootste ooit van Nederland kwam ook op Ameland aan in 1889. Dit exemplaar was 2,73 meter hoog. Maanvissen kunnen enorm groot worden, tot 4 meter hoog. Er is geen overgang zichtbaar tussen kop en lichaam, waardoor ze weleens “zwemmende kop” worden genoemd. Naar die vreemde vorm en hun stugge en ruwe huid is hun wetenschappelijke naam “Mola Mola” (molensteen).
Op Texel spoelden de vorige maand twee dode maanvissen op dezelfde dag één (60 cm)op het Noordzeestrand, de andere(80 cm) langs de Waddenzee aan. Een paar dagen daarna kwam op het strand bij Zoutelande in Zeeland een derde maanvis (113 cm).
Maanvissen verblijven niet veel langs onze Noordzeekust, Echter in de wintermaanden willen ze weleens in onze wateren zwemmen. In de woelige en ondiepe kustwateren kunnen ze niet zo goed zwemmen. Met storm wil ze dan weleens op het strand terecht doen komen. Soms spoelen er een opvallend aantal maanvissen aan. In 1952 waren er vijf binnen twee maanden en in 1992 zes. Een uitzonderlijk maanvissenjaar was 2005 met een vijftien exemplaren.

ameland fotograaf Jan Spoelstra

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel