96 passagiers van WL35 geëvacueerd

Posted on juli 25, 2017

096 passagiers van WL35 geëvacueerd na stranding op de Robbenplaat tussen Ameland en Terschelling. foto’s Jan Spoelstra

Hollum.- Al voor vier ging het alarm uit: “Vaartuig aan de grond”. Op dit noodbericht voeren zes schepen van hulpverleners uit. De Anna Margretha, de Maria Hofker, de Compaen, de Runner, de Vigilant (allen Ameland) en de Paal 8 van Terschelling zetten koers naar de Robbenbank tussen Ameland en Terschelling. Daar zat één van de drie robbenboten van Ameland muurvast op de zandbank.

Voormalige garnalenkotter WL35 Brakzand was al om twee uur vertrokken met 96 toeristen voor de drie uur durende rondvaart over de Waddenzee. Tijdens de vaart werd gevist met sleepnetten. Voor het aanvaarden van de terugtocht zouden de gasten nog zeehondjes kijken op de Robbenplaat. Het is een bijna altijd drooggevallen zandplaat tussen Ameland en Terschelling, geschikt als rustplaats voor de grijze en gewone zeehond. ,,Achteraf gezien hadden we die volgorde beter kunnen omdraaien’’, meent Ab Kiewied nu. Vanwege de extremere hoog en laag waters bij springtij was er daar op dat moment nog minder water onder de kiel  dan anders. Dat deed de Brakzand vastlopen op een richel. “En niet met voorbedachte rade”, gnuift de eigenaar van het schip. De passagiers vonden het aanvankelijk prachtig met de zeehonden zo van heel nabij. Maar toen het droogvallen nogal lang duurde, besloot Kiewied hulptroepen in te schakelen. “Er waren er een paar bij die de laatste boot naar Holwerd nog moesten halen.’’ motiveert hij zijn alarmering. Samen met zijn zoon, kapitein Richard, bleef hij aan boord. De meeste passagiers werden aan boord van de zes hulpverlenende vaartuigen genomen. Ze zijn in de Ballumer Bocht aan land gezet.

Om half zeven is het past laag water. Ab Kiewied en zijn zoon hopen tegen achten avonds met de opkomende weer los te schieten van de zandplaat. ,,Met een beetje mazzel zijn we om tien uur nog voor het donker thuis.’’ De volgende dag wacht al weer een nieuwe groep passagiers. “Het is nu hoogseizoen hè. Het geld moet nu verdiend worden.’’

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Posted in: ameland actueel