Eiland vol kunst op Ameland

Posted on november 6, 2017

0Kunstmaand Ameland pakt uit in 2017

Nes. – Alleen al voor de kunstroute in de Kooikersduinen kan de kunstmaand Ameland georganiseerd worden. Op de vroege zondagmorgen tref je daar Gitte Brugman, de nieuwe artistieke curator van de de eilandwijde expositie, aan. Zij volgt de vier jaar lang voor haar actieve Anita van Os op. Drie jaar gaat de cultuurjournaliste voor de Leeuwarder Courant samen met Pieter Smit proberen het evenement van nieuwe impulsen te voorzien. Inmiddels qua jaren volwassen geworden, trekt het evenement steeds meer bezoekers. Zo ook op deze morgen “struinen” ruim voor twaalven al veel vijftig plussers, maar ook veel jongere, door de duinen van kunstwerk naar kunstwerk. Victoria Brännström, Helena Marika Ekenger, Jan Johansen en Jette Mellgren, Kerstin Lindström, Jens Reichert, Maria Sandstig, Agneta Segerfelt, Greger Shahlgren en Hannah Streefkerk hebben elk tussen of op de duinen hun kunstproject. In dit rijtje Scandanavisch klinkende namen valt er eentje op. Hannah Streefkerk was de oorspronkelijke initiatiefnemer van deze kunst in de natuur. Dit jaar staat ze aan de start van de route met haar serie fijnzinnige kastjes op palen.

Niet alleen aan de oostkant van Ameland is er de uitgestalde kunst. In alle dorpen is er veel te zien en te beleven. Aan het strand bij Ballum staat een keet die een reusachtige Camera Obscura blijkt te zijn. Binnen en er buiten laat Annemarie van Buuren de geïnteresseerden zien hoe fotografie werkt. In het strandpaviljoen van Nes “Sjoerd” laat ze zien de op de oudste wijze vervaardigde fotografische prints zien,
Er worden ook werken verkocht. In de R.K. kerk in Nes tekent net een liefhebber het koopcontract van één van enorme tekeningen van Annemieke Harkema. Het vel bamboepapier met een waddenlandschap komt straks net zo los op de muur te hangen bij hem thuis als het hier geëxposeerd wordt.
Veel is er zien buiten, zoals de polychroom beschilderde houten beelden van Carla Rump, o.a. op het kerkplein in het centrum van Nes. Maar ook binnen. Fijnzinnig door Ina Fekken met een laser uit papier gesneden patronen bedekken een flink deel van de vloer van de Westerlaankerk in Hollum. In de Herenwegkerk vallen de bijzondere portretten op die Hendrik Ellings van zijn ouders schilderde.
Zo is er veel voor de bezoeker van de Kunstmaand Ameland. Routeboekjes zijn noodzakelijk en overal verkrijgbaar in de expositieruimten. Bent u ondanks deze de weg kwijt, op elke rotonde van het eiland wijzen de bont gekleurde plastieken van Clemens Briels u de weg.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Deze slideshow vereist JavaScript.

Posted in: ameland actueel