Arreslee rijden gaat niet door.

Posted on maart 3, 2018

0Ballum. Dinsdagmiddag kwamen ze al bij elkaar: de commissie van het Arreslee-wedstrijd op Ameland. Sneeuw viel er die dag, zo’n 20 centimeter. Genoeg om de arresleeën van het eiland tegen elkaar te laten strijden op het Vliegveld van Ballum. Na 8 jaar leek het erop weer deze wedstrijd te organiseren. Vanwege de harde oostenwind en temperaturen onder het vriespunt de volgende twee dagen werd besloten niet eerder dan zaterdag het festijn door te laten gaan. Echter de diezelfde wind met een windkracht tot 8 bleek spelbreker. Vrijdag al was vrijwel al het sneeuw van het strijdperk verdwenen. Daarop besloot de commissie de strijd af te blazen.

Wedstrijdverslag 2010: Theo IJnsen is er niet in geslaagd zijn wisselbeker te behouden. Na vijf jaar is er een nieuwe winnaar van het arreslee rijden op het vliegveld in Ballum.
Vlak voor de start  trok Irma Lublink nog even de rits van haar man Pieter helemaal omhoog. Met de merrie Zenith voor de arreslee kon het echtpaar een twee uur later de wisseltrofee meenemen van het vliegveld bij Ballum. Later na de wedkamp vertelde dat ze vol vertrouwen was in de afloop. De vijftien-jarige merrie Zenith was vol vuur wist ze. De vorige dag was het paard nog min of meer op de loop geweest.
Pieter Lublink wint met zijn paard Zenith en als bijrijder vrouw Irma voor het eerst de wisseltrofee. Van de 38 deelnemende aanspanningen werd de combinatie van Hans Kuperus en vrouw Petrina tweede. Als derde eindigde Pieter de Boer. Twee van de oorspronkelijk 40 aanmelders hadden zich afgemeld.
De 48 jarige wisselbeker werd in indertijd door de gemeente geschonken. Al veel namen van Amelanders staan er op vermeld. De laatste twee maal dat de kampioenschappen werden vergleden waren in dezelfde winter, die van 2004/2005. Sindsdien is het arreslee bezit op Ameland toegenomen, hetzij door aankoop, restauratie of nieuwbouw. Een bijzondere is de 170 jarige van Douwe Bakker.  Zo zijn er nog wel meer fraaie exemplaren. Het streven van de meeste bezitters  is ze wel  zo veel mogelijk in originele staat brengen.
Posted in: ameland actueel